Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα!

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα. Αυτό έδειξαν δύο μεγάλες μελέτες που διεξήχθησαν σε πληθυσμούς της Ευρώπης.

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, επομένως ακόμα και αν οι θετικές επιπτώσεις του σε κάθε άτομο είναι ελάχιστες, η επίδρασή του στην παγκόσμια υγεία είναι σημαντική.

Η έρευνα EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), περιλάμβανε συνολικά 451.743 εθελοντές από 10 ευρωπαϊκές χώρες και μελέτησε τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και αιτιών θανάτου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν συνολικά 41.693 θάνατοι.

Οι άντρες εθελοντές που έπιναν 3 ή περισσότερους καφέδες καθημερινά είχαν 12% μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%.

Συγκεκριμένα, οι άντρες που έπιναν 3 ή περισσότερους καφέδες καθημερινά παρουσίασαν 59% μειωμένη θνησιμότητα από παθήσεις του πεπτικού συστήματος σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καφέ. Αντίστοιχα ποσοστά παρατηρήθηκαν και στις γυναίκες όπου η μειωμένη θνησιμότητα σε αυτές που έπιναν καφέ ήταν 40%.

Στις γυναίκες παρατηρήθηκε, επίσης, μειωμένη θνησιμότητα από παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος καθώς και από καρκίνο των ωοθηκών.

Ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το είδος του καφέ (κανονικός ή ντεκαφεϊνέ) δεν έπαιξε ρόλο στα τελικά αποτελέσματα.

Η έρευνα MEC (Multiethnic Cohort), μία έρευνα στην οποία έλαβαν συνολικά μέρος 185.855 εθελοντές διαφόρων εθνικοτήτων, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Στη διάρκεια της έρευνας αυτής καταγράφηκαν 58.397 θάνατοι.

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με μειωμένη θνησιμότητα τόσο από παθήσεις της καρδιάς, του αναπνευστικού και των νεφρών όσο και από καρκίνο, εγκεφαλικό ή διαβήτη.

Το είδος του καφέ (κανονικός ή ντεκαφεΪνέ) φάνηκε να μην προκαλεί διαφοροποίηση και σε αυτή την έρευνα.

Λόγω της ευρείας κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποσαφηνιστούν πλήρως οι δράσεις του. Οι δύο αυτές έρευνες απέδειξαν αδιαμφισβήτητα ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο καθώς ο καφές περιέχει αρκετές ουσίες. Κατά συνέπεια, η ευεργετική δράση του καφέ μπορεί να μην οφείλεται στην καφεΐνη.

Αν και ακόμα χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να μπορεί να επιβεβαιωθεί η χρήση του καφέ για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωσή του δεν σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

 

Πηγή: Higher Coffee Intake Tied to Lower Mortality Risk – Medscape – Jul 10, 2017.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα