Μπορεί ο Καφές Espresso να Προστατεύσει από τη Νόσο Alzheimer;

Συγκεκριμένες ουσίες που βρίσκονται στον καφέ espresso περιορίζουν τη συσσώρευση των παθολογικών πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη από την Ιταλία, παρατήρηση που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Αν και ακόμα οι μηχανισμοί για την εμφάνιση της νόσου Alzheimer δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν συγκεκριμένες παθολογικές βλάβες στον εγκέφαλο. Μία από αυτές είναι τα νευροϊνιδικά πλέγματα της πρωτεΐνης ταυ τα οποία έχουν ανιχνευτεί σε αρκετούς ασθενείς που κατέληξαν από τη νόσο.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, η οποία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, θέλησε να εξερευνήσει διάφορα είδη καφέ ως προς την ικανότητά τους να περιορίζουν τα νευροϊνιδικά πλέγματα στον εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον καφέ και την καφεΐνη με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αναδεικνύουν τις νευροπροστατευτικές δράσεις του καφέ espresso και ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών που θα στοχεύουν τις παθολογικές μορφές της πρωτεΐνης ταυ», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας χρησιμοποίησε μία ειδική τεχνική (nuclear magnetic resonance spectroscopy) η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία με σκοπό να αναλύσει τα επίπεδα αρκετών ουσιών σε ατομικό επίπεδο. Από τα πρώτα πειράματα που έκανε η ομάδα ξεχώρισαν τελικά 4 ουσίες (καφεΐνη, τριγονελλίνη, γενιστεΐνη, θεοβρωμίνη), οι οποίες εξετάστηκαν σε νέα πειράματα.

Στα πειράματα αυτά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο αυξανόταν η συγκέντρωση της καφεΐνης και της γενιστεΐνης τόσο μειωνόταν ο αριθμός των νευροϊνιδικών πλεγμάτων, αλλά και η ικανότητά τους να σχηματίζουν μεγαλύτερα πλέγματα.

Μάλιστα, τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι τα μικρά πλέγματα που παρατηρήθηκαν παρουσία της καφεΐνης δεν ήταν τοξικά και δεν αποτελούσαν τη βάση για το σχηματισμό μεγαλυτέρων πλεγμάτων. Η καφεΐνη και ορισμένα δείγματα καφέ espresso που εξετάστηκαν, μπορούσαν επίσης να προσδεθούν στα ινιδικά πλέγματα της ταυ, γεγονός που περιόριζε το σχηματισμό μεγαλύτερων πλεγμάτων.

Προφανώς, στον πραγματικό κόσμο, ο καφές espresso δεν φτάνει αναλλοίωτος στον εγκέφαλο για να αλληλεπιδράσει με τα νευροϊνιδικά πλέγματα. Το ρόφημα αρχικά θα περάσει από τη διαδικασία της πέψης και ελάχιστες μόνο ουσίες θα φτάσουν τελικά στον εγκέφαλο. Βέβαια, η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και το ίδιο ισχύει και για μερικές ακόμα ουσίες που βρίσκονται στον καφέ.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι προφανώς θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο καφές θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer ή άλλων παθήσεων που επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες.

«Στη μελέτη μας δείξαμε ότι αρκετές ουσίες που βρίσκονται στον καφέ μπορεί να προστατεύσουν από την παθολογία των νευροϊνιδικών πλεγμάτων της πρωτεΐνης ταυ», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Anna Urlapova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα