Βιολογική Ηλικία: Καλύτερος Προγνωστικός Δείκτης για Άνοια και Εγκεφαλικό Επεισόδιο από τη Χρονολογική Ηλικία

Σήμερα είναι γνωστό ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες, ο κίνδυνος για αρκετά χρόνια νοσήματα αυξάνεται σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, η χρονολογική ηλικία είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως δείκτης για την εκτίμηση του κινδύνου διαφόρων χρονίων νόσων. Τελευταία δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι η χρονολογική ηλικία δεν αποτελεί καλό δείκτη γιατί μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη βιολογική ηλικία, η οποία αντικατοπτρίζει σε καλύτερο βαθμό τη γήρανση του οργανισμού μας.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες οι οποίες είχαν ως στόχο να εξερευνήσουν προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας των εθελοντών. Κάποιες από τις παραπάνω προσεγγίσεις ανιχνεύουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA καθώς μεγαλώνουμε, ενώ άλλες επικεντρώνονται περισσότερο στα αποτελέσματα διαφόρων δεικτών, όπως για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Έρευνες που εξέτασαν τα επίπεδα των παραπάνω «βιοδεικτών» διαπίστωσαν τελικά ότι όταν η βιολογική μας ηλικίας ξεπερνά τη χρονολογική, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γήρανση και να αυξάνεται ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry έδειξε ότι η βιολογική ηλικία αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη σε σχέση με τη χρονολογική για τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 325.000 ενήλικες μέσης ή τρίτης ηλικίας από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο στόχος της επιστημονική ομάδας ήταν να εξερευνήσει αν η προχωρημένη βιολογική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος του Parkinson.

Για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας, οι επιστήμονες της μελέτης ανέλυσαν τα επίπεδα 18 βιοδεικτών από εξετάσεις που είχαν κάνει οι εθελοντές στο διάστημα από το 2006 μέχρι το 2010. Ορισμένοι από τους παραπάνω βιοδείκτες ήταν η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών, καθώς και η περιφέρεια μέσης.

Παρακολουθώντας την πορεία των εθελοντών για περίπου 9 χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ομάδα με τη μεγαλύτερη βιολογική ηλικία είχε τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσει άνοια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το φύλο, το εισόδημα και ο τρόπος ζωής.

Ισχυρή Σύνδεση

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν και η σύνδεση ανάμεσα στη βιολογική ηλικία και τον κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ισχυρή, για άλλες παθήσεις δεν διαπιστώθηκε εξίσου ισχυρή σύνδεση. Για παράδειγμα, ένα παράδοξο εύρημα ήταν ότι οι καπνιστές είχαν μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο του Parkinson, παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα συνδέεται με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.

«Από τις παρατηρήσεις της μελέτης μας είναι σαφές ότι η επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου στη μετέπειτα ζωή. Αντίστοιχη σύνδεση παρατηρήθηκε και με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της άνοιας. Πρακτικά, μέσω εξετάσεων που μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε τη βιολογική ηλικία, θα είναι δυνατό να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο ενός ασθενούς για διάφορα χρόνια νοσήματα. Με τον τρόπο αυτό οι γιατροί θα μπορούν να χορηγήσουν τις κατάλληλες θεραπείες στους ασθενείς για τον περιορισμό του παραπάνω κινδύνου.

Φωτογραφία: Mikhail Nilov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα