Νέα Μελέτη: Η Απώλεια Βάρους Μπορεί να Επιβραδύνει τη Γήρανση του Εγκεφάλου

Η απώλεια βάρους μέσω της υγιεινής διατροφής μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα της έρευνας παρατήρησε ότι οι εθελοντές που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα κατάφεραν να περιορίσουν την ταχύτητα της βιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου, ακόμα και αν μείωσαν πολύ λίγο το σωματικό τους βάρος.

Μέσω μίας σειράς απεικονιστικών εξετάσεων, η ομάδα διαπίστωσε μάλιστα ότι σε 18 μήνες υγιεινής διατροφής οι εθελοντές που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα επιβράδυναν τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου κατά 9 μήνες συγκριτικά με μία ομάδα που έκανε την τυπική Δυτική δίαιτα.

Σήμερα, είναι πλέον γνωστό ότι η βιολογική ηλικία ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική. Η διαφορά αυτή εντοπίζεται σε διάφορους δείκτες, μεταξύ των οποίων το γονιδίωμα, τα τελομερή των χρωμοσωμάτων, καθώς και οι εγκεφαλικές συνάψεις.

Αν και διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης από συγκεκριμένα στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να αναιρεθεί, η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι η βελτίωση της διατροφής αποτελεί την πλέον απλή προσέγγιση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Οι 102 εθελοντές που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη έκαναν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, καθώς και 18 μήνες αργότερα. Έκαναν επίσης διάφορες άλλες εξετάσεις από τις οποίες προσδιορίστηκε η λειτουργία του ήπατος, τα επίπεδα της χοληστερόλης και το σωματικό βάρος.

Τελικά, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδες καθεμία από τις οποίες έκανε διαφορετική δίαιτα. Η πρώτη ομάδα έκανε την τυπική Μεσογειακή δίαιτα, η δεύτερη ομάδα έκανε μία τροποποιημένη μορφή της δίαιτας που περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες, ενώ η τελευταία ομάδα έκανε μία τυπική υγιεινή διατροφή.

Οι εθελοντές της μελέτης έχασαν περίπου 2.3 κιλά κατά μέσο όρο στο διάστημα των 18 μηνών που εξετάστηκε. Για κάθε 1% μείωσης του σωματικού βάρους, η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου βελτιωνόταν κατά 9 μήνες σε σχέση με τη χρονολογική, όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμα σαφές αν οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από γενικότερη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, ωστόσο προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί πράγματι να βελτιώσει τη μνήμη στους ηλικιωμένους.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκαν και σε ορισμένους περιορισμούς της παρούσας μελέτης, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι η διατροφή των εθελοντών προσδιορίστηκε από ερωτηματολόγια.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα