Ανοσμία και Αγευσία: Τι Ποσοστό των Ασθενών έχουν Ακόμα τα Συμπτώματα μετά από 3 Χρόνια

Ελπιδοφόρες για τους ασθενείς με long COVID είναι οι παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό JAMA Otolaryngology. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανοσμία ή αγευσία μετά την οξεία COVID-19 λοίμωξη συνήθως αναρρώνουν πλήρως από τα παραπάνω συμπτώματα μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας ανέλυσε δεδομένα για 88 ασθενείς που είχαν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα από την COVID-19, καθώς και μία ομάδα ελέγχου ίδιου μεγέθους που δεν είχε ιστορικό της λοίμωξης αλλά παρουσίαζε τακτικά διαταραχές της όσφρησης ή της γεύσης. Η μέση ηλικία και στις δύο ομάδες ήταν τα 49 χρόνια, όλοι οι εθελοντές ήταν Καυκάσιοι και το 58% του δείγματος ήταν γυναίκες.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέταζαν τη γεύση και την όσφρηση των εθελοντών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως παρατήρησαν, 1 χρόνο μετά την οξεία COVID-19 λοίμωξη οι 36 από τους 88 εθελοντές είχαν ακόμα διαταραχές της όσφρησης, ενώ ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στο 24 στα 2 χρόνια και στο 12 στα 3 χρόνια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά τα 3 χρόνια όλοι οι εθελοντές είχαν ανακτήσει σε κάποιο βαθμό την όσφρησή τους.

Αντίστοιχη ήταν η βελτίωση και στη γεύση καθώς μόλις 10 στους 88 εθελοντές είχαν ακόμα διαταραχές αυτής της αίσθησης 3 χρόνια αργότερα.

Μία προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο είχε παρατηρήσει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 λοίμωξης και την παρουσία ανοσμίας ή αγευσίας. Στη μελέτη αυτή, περισσότερο από το 10% του ασθενών είχαν ακόμα διαταραχές των παραπάνω αισθήσεων 3 χρόνια μετά τη λοίμωξη με τον ιό.

Νέες Θεραπείες, Ανησυχίες για την Ψυχική Υγεία

Αν και τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι αρκετά ενθαρρυντικά, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ιδανικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού.

Τόνισαν επίσης ότι τόσο η ανοσμία όσο και η αγευσία είναι συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών, γεγονός που συχνά έχει αρνητικές επιδράσεις και στην ψυχική υγεία.

Τελευταία, έχουν αρχίσει να εξετάζονται και διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ανοσμίας και αυτή που έχει ξεχωρίσει περισσότερο είναι η έγχυση πλάσματος με αιμοπετάλια στη ρινική κοιλότητα. Μία μελέτη του 2022 που εξέτασε την αποτελεσματικότητα της παραπάνω προσέγγισης διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όσφρηση των ασθενών, καθώς επιταχύνει την ίαση των νευρώνων που σχετίζονται με την όσφρηση.

Φωτογραφία: Michael Burrows

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα