Long COVID: Καμία Εμφανής Βλάβη από τη Νόσο στον Εγκέφαλο σε Νέα Μελέτη

Δύο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν προσφάτως προσφέρουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη long COVID που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της νόσου η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ασθενείς σήμερα.

Ο όρος long COVID περιγράφει τα συμπτώματα της COVID-19 που παραμένουν για αρκετούς μήνες μετά την οξεία λοίμωξη. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να κατανοήσουμε καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και διάφορες θεραπείες.

Στην πρώτη από τις δύο νέες έρευνες, οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Infectious Diseases, συμμετείχαν 31 ενήλικες οι οποίοι έκαναν οσφυονωτιαία παρακέντηση και έδωσαν δείγματα αίματος. Ο στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να εξερευνήσει αν οι ασθενείς αυτοί έχουν αλλαγές στα νευρικά κύτταρα ή το ανοσοποιητικό σύστημα που επηρεάζουν τη μετάδοση των σημάτων στον εγκέφαλο.

25 από τους εθελοντές που εξετάστηκαν είχαν νευρογνωσιακά συμπτώματα της long COVID, όπως απώλεια μνήμης ή διαταραχές της προσοχής. 6 εθελοντές είχαν αναρρώσει πλήρως από την COVID-19, ενώ 17 δεν είχαν ιστορικό της λοίμωξης.

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν νοσήσει από τον ιό στο διάστημα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από τους εθελοντές περίπου 3 μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων.

Από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα διαπιστώθηκε ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο ή να προκαλέσει βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Δεν παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ομάδες εθελοντών από τις αναλύσεις αίματος και ΕΝΥ. Κανένας εθελοντής δεν είχε παθολογικούς δείκτες που να παραπέμπουν σε τραυματισμό του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, η long COVID δεν φαίνεται να συνδέεται με χρόνια λοίμωξη, παθολογική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή βλάβες στον εγκέφαλο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από τη Νορβηγία προσπάθησαν να εξερευνήσουν 17 συγκεκριμένα συμπτώματα της long COVID και συγκεκριμένα αν αυτά συνδέονται με το ιστορικό COVID-19. Στην ανάλυση αυτή συμμετείχαν 53.846 εθελοντές που διαγνώστηκαν με COVID-19 από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, καθώς και περισσότεροι από 485.000 εθελοντές χωρίς ιστορικό λοίμωξης. Οι περισσότεροι εθελοντές δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19 στο διάστημα που εξετάστηκε στη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Infectious Diseases και έδειξαν ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν δύσπνοια ή αίσθημα κόπωσης, καθώς και αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση της μνήμης ή κεφαλαλγίες σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς ιστορικό της νόσου.

Η ίδια ανάλυση έδειξε ότι η νοσηλεία για την COVID-19 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετά συμπτώματα της long COVID, μεταξύ των οποίων η δύσπνοια, το αίσθημα κόπωσης και η έκπτωση της μνήμης.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι εξέτασε αποκλειστικά ασθενείς από τη Νορβηγία, επομένως δεν γνωρίζουμε αν οι παρατηρήσεις της αφορούν και άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Google DeepMind

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα