Χαμηλή Τεστοστερόνη: Μπορεί να Αποτελεί Παράγοντα Κινδύνου για τις Αρθρίτιδες;

Αν και η αρθρίτιδα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ασθενή, διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένα είδη αρθρίτιδας. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Scientific Reports εξερεύνησε τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της τεστοστερόνης και τον κίνδυνο αρθρίτιδας.

Στην ανάλυση που έκανε η επιστημονική ομάδα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αρθρίτιδας.

Παράγοντες Κινδύνου και Συμπτώματα της Αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι ένας ευρύτερος όρος που περιγράφει τις διαταραχές των αρθρώσεων που σχετίζονται με φλεγμονή και άλγος. Ορισμένα σχετικά κοινά είδη αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να παρουσιάσει αρθρίτιδα, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και ο τραυματισμός συγκεκριμένων αρθρώσεων.

Ειδικά για την οστεοαρθρίτιδα, παράγοντες κινδύνου είναι η προχωρημένη ηλικία, η μυϊκή αδυναμία και η καταπόνηση των αρθρώσεων. Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ιστορικό καπνίσματος και συγκεκριμένα γονίδια αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου.

Οι Παρατηρήσεις της Νέας Μελέτης

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη παρατηρήσει σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της τεστοστερόνης και τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας. Ωστόσο, η ομάδα θέλησε να εξερευνήσει περισσότερο την παραπάνω σύνδεση και να προσδιορίσει σαφώς τις ισχύ της τελευταίας.

Στις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των ΗΠΑ. Εξαιρώντας τους ασθενείς που δεν είχαν κάνει εξετάσεις για τα επίπεδα της τεστοστερόνης, οι επιστήμονες κατέληξαν τελικά σε 10.439 εθελοντές, στους οποίους βασίστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων, η ομάδα έκανε προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το ιστορικό καπνίσματος, το ιστορικό διαβήτη, το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η οικογενειακή κατάσταση.

Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές με αρθρίτιδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό σε σχέση με αυτούς που δεν έπασχαν από τη νόσο. Μάλιστα, η ομάδα παρατήρησε ότι η χαμηλή τεστοστερόνη αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με συγκεκριμένα μοντέλα.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η σύνδεση ανάμεσα στη χαμηλή τεστοστερόνη και τον κίνδυνο αρθρίτιδας ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες και τους παχύσαρκους ασθενείς.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε 4 ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Οι εθελοντές της ομάδας με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 51% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αρθρίτιδα σε σχέση με αυτούς της ομάδας με τα χαμηλότερα επίπεδα.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο τόσο για τις αρθροπάθειες που σχετίζονται με καταπόνηση των αρθρώσεων, όσο και για αυτές που έχουν αυτοάνοση αιτιολογία», εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Η παρούσα μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δείχνει ότι πιθανώς θα πρέπει να παρακολουθούμε τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους ασθενείς με αρθρίτιδες. Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί αν η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Büşranur Aydın

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα