Ψωριασική Αρθρίτιδα

Τι είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία μορφή αρθρίτιδας (φλεγμονής των αρθρώσεων) που μπορεί να επηρεάσει ασθενείς που πάσχουν από τη δερματική νόσο γνωστή ως ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι μία αρκετά συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις, ξηρές, φολιδώδεις πλάκες στο δέρμα που επικαλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της σπονδυλικής στήλης.

Ποιους επηρεάζει η πάθηση;

Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε καυκάσιους. Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία. Ένα 10-20% των ασθενών με ψωρίαση, εμφανίζουν κάποια στιγμή ψωριασική αρθρίτιδα. Τυπικά, η δερματική νόσος προηγείται της αρθρίτιδας, ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις τα συμπτώματα της αρθρίτιδας εμφανίζονται πρώτα.

Ποια είναι τα αίτια της Ψωριασικής Αρθρίτιδας;

Τα αίτια της ψωριασικής αρθρίτιδας δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, οι γιατροί εκτιμούν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να εμπλέκεται. Η έρευνα έχει δείξει ότι αρκετά συχνά σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό είτε ψωρίασης είτε ψωριασικής αρθρίτιδας. Σε άτομα με γενετική προδιάθεση, μία λοίμωξη μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας την εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ψωριασικής Αρθρίτιδας;

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει τόσο το δέρμα όσο και το μυοσκελετικό σύστημα. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται συχνότερα είναι αυτές των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, καθώς και των καρπών, των αστραγάλων, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα της Ψωριασικής Αρθρίτιδας

Τα συμπτώματα από το μυοσκελετικό μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις που μπορεί να είναι διαλείπων και να συνοδεύεται από ερυθρότητα και θερμότητα
  • Ευαισθησία στο σημείο που οι μύες ή οι σύνδεσμοι συνδέονται με τα οστά, ιδιαίτερα στη φτέρνα ή στο κάτω μέρος του ποδιού
  • Φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, που ονομάζεται σπονδυλίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα και στην πλάτη
  • Πρωινή δυσκαμψία
  • Μειωμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων
  • Επώδυνο οίδημα στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών

Τα συμπτώματα από το δέρμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος που επικαλύπτεται από αργυρόχροα λέπια
  • Διάβρωση των νυχιών ή διαχωρισμός από την κοίτη των ονύχων

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γενική κόπωση και αίσθημα κακουχίας
  • Επιπεφυκίτιδα και φλεγμονή ή μόλυνση της μεμβράνης του βλεφάρου και μέρους του οφθαλμού

Πώς διαγιγνώσκεται η Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας βασίζεται στα ευρήματα του ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης καθώς και στην ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία των αρθρώσεων που προσβάλλονται. Αν και δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση για την ψωριασική αρθρίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος ή αρθρικού υγρού για να αποκλείσει άλλες μορφές αρθρίτιδας με παρόμοια συμπτώματα. Αν έχετε ψωρίαση και παρουσιάσετε πόνο στις αρθρώσεις πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμης βλάβης των αρθρώσεων.

Πώς θεραπεύεται η Ψωριασική Αρθρίτιδα;

Η θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της νόσου. Αν είναι ήπια και επηρεάζει μόνο λίγες αρθρώσεις, η θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Στις περιπτώσεις οξείας φλεγμονής κάποιας άρθρωσης, τα ενέσιμα κορτικοστεροειδή μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικά. Για τις πιο επίμονες μορφές της νόσου που επηρεάζουν πολλαπλές αρθρώσεις μπορεί να χορηγηθούν τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) ή αντι-TNF παράγοντες.

Έρευνα για την Ψωριασική Αρθρίτιδα

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές έρευνες με σκοπό να διευκρινιστούν τα αίτια της νόσου και οι κλινικές της εκδηλώσεις. Η έρευνα επικεντρώνεται στα εξής:

  • Γενετική. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ταυτοποιήσουν ποια γονίδια ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ψωρίασης. Γίνεται μία προσπάθεια επίσης να βρεθούν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας σε ασθενείς με ψωρίαση. Η ταυτοποίηση των γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τους στόχους για πιο ειδική και αποτελεσματική θεραπεία.
  • Βιολογικές Θεραπείες. Οι βιολογικές θεραπείες που μπλοκάρουν την φλεγμονώδη κυτοκίνη TNF είναι μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών θεραπειών για την ψωριασική αρθρίτιδα. Άλλοι βιολογικοί παράγοντες βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές και οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν άλλους στόχους βιολογικής θεραπείας για τη νόσο.
  • Ο ρόλος της βιταμίνης D. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι αρκετά κοινή σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία έρευνα που διερευνά τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, των θαλασσίων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος στη συχνότητα, τη φλεγμονή και το χρόνιο πόνο στα αυτοάνοσα νοσήματα και στην ψωριασική αρθρίτιδα.
  • Παράγοντες κινδύνου. Προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα τα αίτια της ψωριασικής αρθρίτιδας, με τελικό σκοπό να σταματήσει η ανάπτυξη της νόσου, οι επιστήμονες εξετάζουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας σε ασθενείς με ψωρίαση. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση που ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 ετών είχαν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα σε σχέση με ασθενείς με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η σοβαρή δερματική νόσος αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας.
  • Διάγνωση. Οι ομοιότητες μεταξύ της ψωριασικής αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών μορφών αρθρίτιδας μπορεί να καθυστερήσουν μία ακριβή διάγνωση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η αρθρίτιδα προηγείται της δερματικής νόσου. Μία ομάδα ερευνητών που αναζητούν καλύτερους τρόπους για τη διάγνωση της νόσου έχει παρατηρήσει ότι μία τεχνική που ονομάζεται MRI με σκιαγραφικό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διακρίνουν τη ρευματοειδή και την ψωριασική αρθρίτιδα στο χέρι και τον καρπό, με αποτέλεσμα την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας για την κάθε περίπτωση.
Φωτογραφία: SAM LIN

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα