Φράουλες: Ωφέλιμες για την Εγκεφαλική Υγεία Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι φράουλες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και να βελτιώσουν τη διάθεση, ιδιαίτερα σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Nutrients.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε ένα δείγμα εθελοντών μέσης ηλικίας με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η πρώτη έτρωγε καθημερινά μία κούπα φράουλες, ενώ η δεύτερη δεν έτρωγε φράουλες και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Μετά τις 12 εβδομάδες της μελέτης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν καλύτερη μνήμη και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή αύξηση τόσο στα περιστατικά της άνοιας, όσο και στις μεταβολικές διαταραχές. Μάλιστα, περίπου το 50% του πληθυσμού άνω των 60 ετών πάσχει από αντίσταση στην ινσουλίνη με την τελευταία να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την άνοια.

«Η έρευνά μας είχε ως στόχο να εξερευνήσει αν οι φράουλες μπορεί να προσφέρουν οφέλη στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και της μεταβολικής υγείας στον πληθυσμό που εξετάσαμε», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 ενήλικες ηλικίας 50-65 ετών με ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και δείκτη μάζας σώματος πάνω από 26. Όπως προαναφέρθηκε, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η πρώτη κατανάλωνε ένα χάπι που ισοδυναμεί με 1 κούπα φράουλες, ενώ η δεύτερη έπαιρνε placebo. Οι επιστήμονες έκαναν εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών στους εθελοντές πριν και μετά τις 12 εβδομάδες της μελέτης.

Από τις εξετάσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές της ομάδας παρέμβασης είχαν καλύτερη μνήμη, καθώς και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

«Στη μέση ηλικία αρχίζει να παρατηρείται συνήθως σταδιακή έκπτωση της μνήμης και των εκτελεστικών λειτουργιών, ιδιαίτερα σε άτομα με κοιλιακό λίπος. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής, η οποία τελικά επηρεάζει και τον εγκέφαλο», εξηγούν οι συγγραφείς.

Μία έρευνα από την ίδια ομάδα που δημοσιεύτηκε το 2022 είχε διαπιστώσει ότι οι εθελοντές που καταναλώνουν τακτικά βατόμουρα έχουν επίσης καλύτερες γνωστικές λειτουργίες.

«Τόσο οι φράουλες όσο και τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που λέγονται ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη τόσο για τη μεταβολική υγεία όσο και για τον εγκέφαλο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο παραπάνω μελέτες, αν και είχαν παρατηρήσει σημαντικά οφέλη για τις γνωστικές λειτουργίες των εθελοντών, δεν διαπίστωσαν οφέλη στη μεταβολική υγεία.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν διαφορετικές δοσολογίες σε ένα μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών. Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να εξερευνήσουν τις επιδράσεις που έχουν οι φράουλες τόσο στη μεταβολική υγεία όσο και στην υγεία του εγκεφάλου.

Φωτογραφία: Suzy Hazelwood

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα