Η Διαμονή Κοντά σε Οδικές Αρτηρίες Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Άνοιας σε Νέα Μελέτη

Οι άνθρωποι που μένουν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια ή άλλες διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης από την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται πιθανώς στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Health Data Science, αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τη σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κίνδυνο άνοιας.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η διαμονή κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες πιθανώς συνδέεται με συγκεκριμένους νευρολογικούς κινδύνους, ωστόσο οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης δεν είχαν αποσαφηνιστεί. Η έρευνά μας επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο παράγοντες και δείχνει ότι πιθανώς αποδίδεται στους ρύπους από τα αυτοκίνητα», τονίζουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 460.901 εθελοντές για ένα διάστημα περίπου 12.8 ετών. Οι διαγνώσεις άνοιας επιβεβαιώθηκαν από τη βάση UK Biobank, ενώ οι επιστήμονες έκαναν και διαχωρισμό των περιστατικών ανάλογα με το είδος της άνοιας.

Θέλοντας να ενισχύσουν τα δεδομένα που πήραν από τη UK Biobank οι επιστήμονες έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία σε αρκετούς εθελοντές, από τις οποίες ήταν δυνατό να ανιχνευθούν αλλοιώσεις της νόσου Alzheimer στο προσυμπτωματικό στάδιο. Κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες έκαναν ακόμη προσαρμογές για κληρονομικούς παράγοντες ή άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer.

«Από τις αναλύσεις μας πρακτικά επιβεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αυτοκινητόδρομους έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ο οποίος αποδίδεται κυρίως στους ρύπους από τα αυτοκίνητα και ιδιαίτερα στο διοξείδιο του αζώτου και το PM2.5. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο περιορισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων από τα αυτοκίνητα πιθανώς θα βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών άνοιας σε πληθυσμιακό επίπεδο», εξηγούν οι συγγραφείς.

Μία σημαντική διαφορά της παρούσας μελέτης σε σχέση με προηγούμενες ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε σύνδεση ανάμεσα στους θορύβους από τα αυτοκίνητα και τον κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι όσο πιο κοντά ζούσε ένας άνθρωπος σε αυτοκινητόδρομο, τόσο περισσότερες ήταν οι δομικές βλάβες στον εγκέφαλό του που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας προφανώς θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες. Αν τελικά η σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα και τον κίνδυνο άνοιας αποδειχθεί, τότε θα έχουμε αποκαλύψει μία νέα προσέγγιση μέσω της οποίας θα μπορεί να περιοριστούν τα περιστατικά νόσου Alzheimer σε πληθυσμιακό επίπεδο», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Quang Nguyen Vinh

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα