Ο Καφές Μειώνει την Αρτηριακή Πίεση Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της έρευνας που έπιναν 2-3 ποτήρια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που έπιναν μόνο 1 ή κανένα ποτήρι.

Η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Bologna και είχε ως στόχο να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και διάφορες παραμέτρους της κεντρικής ή περιφερικής αρτηριακής πίεσης στον πληθυσμό της Ιταλίας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν τακτικά καφέ έχουν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που αποφεύγουν το παραπάνω ρόφημα. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα εξετάζοντας ένα δείγμα από τον πληθυσμό της Ιταλίας. Πρακτικά, οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνουν τις θετικές επιδράσεις του καφέ στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», τόνισε η ομάδα της μελέτης.

Ο καφές είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα τόσο στην Ιταλία όσο και σε όλο τον κόσμο. Μόνο τα έτη 2020 και 2021 καταναλώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια τόνοι καφέ παγκοσμίως. Παρά τις ανησυχίες για τους κινδύνου από τον καφέ, το ρόφημα αυτό έχει συνδεθεί με μία σειρά οφέλη από διάφορες μελέτες. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε σήμερα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, καθώς και τον κίνδυνο για ορισμένα νευροεκφυλιστικά ή ηπατικά νοσήματα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιους μηχανισμούς αποδίδονται τα παραπάνω οφέλη ή αν είναι επιδράσεις της καφεΐνης.

«Ο καφές περιέχει και άλλες ουσίες εκτός από την καφεΐνη που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αρκετά οφέλη παρατηρούνται και σε αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη. Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο όπως φαίνεται άλλες ουσίες μειώνουν την πίεση περισσότερο», τόνισαν οι συγγραφείς.

Προκειμένου να εξετάσουν τις επιδράσεις του καφέ στην αρτηριακή πίεση, οι επιστήμονες εξέτασαν 720 άνδρες και 783 γυναίκες από τη βάση Brisighella Heart Study. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ κάθε εθελοντή σε συνδυασμό με διάφορα άλλα δεδομένα για την υγεία του.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν ξεκάθαρα: η περιφερική αρτηριακή πίεση ήταν πολύ χαμηλότερα σε όσους έπιναν 1-3 ποτήρια καφέ την ημέρα συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν καφέ. Επίσης, για πρώτη φορά δείξαμε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει και την κεντρική αορτική πίεση», υποστήριξε η ομάδα.

Πράγματι, από τα δεδομένα κατέστη σαφές ότι αυτοί που έπιναν καφέ είχαν χαμηλότερη συστολική καθώς και διαστολική πίεση.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιώνουν τα οφέλη του καφέ στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Φωτογραφία: Content Pixie

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα