Μπορεί ένα Γονίδιο που Προέρχεται από ένα Αρχαίο Είδος Ανθρώπου να Αυξάνει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης;

Ένα κομμάτι του γονιδιώματος που φέρει ο σύγχρονος άνθρωπος προέρχεται από είδη ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί πλέον, όπως για παράδειγμα οι Denisovans. Ορισμένα από τα γονίδια που κληρονομήσαμε από αυτούς τους αρχαίους ανθρώπους φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορες ψυχικές νόσους, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη από την Ισπανία.

Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics, επικεντρώθηκε στο γονίδιο SLC30A9, το οποίο φαίνεται ότι προσέφερε κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα και γι’ αυτό διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας.

Από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες της μελέτης διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο αυτό ευθύνεται για τη ρύθμιση και μεταφορά του ψευδαργύρου στις κυτταρικές μεμβράνες. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο με ιδιαίτερη σημασία τόσο γιο για το νευρικό όσο και για το ανοσοποιητικό σύστημα και, όπως φαίνεται, η μετάλλαξη που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του μετάλλου αυτού.

Θέλοντας να εξερευνήσουν την προέλευση της μετάλλαξης, οι επιστήμονες της μελέτης ανέλυσαν τις αλληλουχίες του γονιδιώματος από αρχαία είδη ανθρώπων όπως οι Denisovans και οι Neanderthals.

«Από τις αναλύσεις μας παρατηρήσαμε ότι το γονίδιο αυτό πιθανώς έχει προέλθει από τους Denisovans, καθώς το γονιδίωμα του Neanderthal δεν είχε καθόλου αυτό το γονίδιο», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εργαστηριακά πειράματα που έκανε η ομάδα θέλοντας να εξερευνήσει περισσότερο τη λειτουργία του γονιδίου έδειξαν ότι το αλληλόμορφο που προέρχεται από τους Denisovans επηρεάζει τον τρόπο που ρυθμίζεται ο ψευδάργυρος από συγκεκριμένες κυτταρικές δομές, γεγονός που τελικά μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό.

Το γεγονός ότι το γονίδιο αυτό τελικά διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα σημαίνει ότι προσφέρει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα, ωστόσο η ομάδα δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιο ακριβώς είναι αυτό. Μία θεωρία που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ότι το γονίδιο προστατεύει από το ψυχρό κλίμα.

«Αν η παραπάνω θεωρία επιβεβαιωθεί τότε θα έχουμε μία εξήγηση που μπορεί να δείξει γιατί το γονίδιο αυτό κατάφερε να φτάσει μέχρι το σύγχρονο άνθρωπο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Το γονίδιο αυτό έχει συνδεθεί και από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών νόσων και ειδικότερα κατάθλιψης.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία, επομένως η παρούσα μελέτη μάς βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την παραπάνω σύνδεση.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξερευνήσουμε τις επιδράσεις του γονιδίου σε μοντέλα πειραματοζώων έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε τις επιδράσεις του στον κίνδυνο ψυχικών νόσων», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Google DeepMind

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα