Ινσουλίνη: Πώς Συνδέεται με τον Κίνδυνο Καρκίνου του Παγκρέατος;

Το 2020, περίπου 500.000 ασθενείς παγκοσμίως διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ενοχοποιείται για το 7% περίπου του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.

Η μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η χειρουργική, ωστόσο μόλις το 20% των ασθενών είναι δυνατό να χειρουργηθούν όταν τίθεται η διάγνωση της νόσου. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι κάτω από 10%.

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Cell Metabolism παρατήρησε ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνο του παγκρέατος, τουλάχιστον στα πειραματόζωα. Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρακτικά προσφέρει μία νέα προσέγγιση πρόληψης ή ακόμα και αντιμετώπισης για μία από τις πλέον επικίνδυνες μορφές καρκίνου.

Υψηλή Ινσουλίνη και Κίνδυνος Καρκίνου

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη διαπιστώσει σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης και αρκετές μορφές καρκίνου, ωστόσο η ισχυρότερη σύνδεση είχε παρατηρηθεί για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Μάλιστα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 έδειξε για πρώτη φορά ότι τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης στους ασθενείς με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2 συνδέονται με σχέση αιτίας-αποτελέσματος με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ωστόσο, η έρευνα αυτή δεν είχε καταφέρει να αποκαλύψει τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης.

Πώς Συνδέεται η Ινσουλίνη με τον Καρκίνο του Παγκρέατος;

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν ασθενείς με πορογενές αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος (PDAC), δηλαδή τη συχνότερη μορφή καρκίνου στο πάγκρεας.

Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, η υπερινσουλιναιμία (μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό) αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού.

Ειδικότερα, στους ασθενείς με υπερινσουλιναιμία αυξάνεται η παραγωγή των πεπτικών ενζύμων που διασπούν τρόφιμα με υψηλά λιπαρά στο πάγκρεας. Όταν τα ένζυμα αυτά φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εμφανίζεται παγκρεατική φλεγμονή και αναπτύσσονται προκαρκινικά κύτταρα.

Τα Επόμενα Βήματα

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, ο στόχος τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω πληροφορία για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος.

Για παράδειγμα, μία προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι περιορίζοντας την ικανότητα των κυττάρων του μαστού να ανταποκρίνονται στα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε παχύσαρκες γυναίκες.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι πιθανώς αντίστοιχες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στον καρκίνο του παγκρέατος, ωστόσο αυτό θα πρέπει να εξερευνηθεί από μελλοντικές έρευνες.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα