Επιπεφυκίτιδα: Αρκετά Διαφορετικά Παθογόνα Μπορεί να Ενοχοποιούνται για τη Νόσο Σύμφωνα με Νέα Δεδομένα

Τα παθογόνα που ενοχοποιούνται για την οξεία επιπεφυκίτιδα μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Αναλύοντας δείγματα από 52 ασθενείς σε 4 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και σε μία επαρχία του Ισραήλ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για την εμφάνιση της νόσου μπορεί να ευθύνονται αρκετά διαφορετικά παθογόνα, μεταξύ των οποίων ο ανθρώπινος κορονοϊός 229E, ο SARS-CoV-2 και ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1. Στο 25% περίπου των ασθενών, ανιχνεύθηκαν σωματίδια των αδενοϊών του είδους D.

Το 62% των ασθενών που εξετάστηκαν παρουσίασαν πυώδεις εκκρίσεις, κάτι που τυπικά αποτελεί χαρακτηριστικό των βακτηριακών λοιμώξεων, ωστόσο μόλις το 8% των παραπάνω ασθενών είχαν πράγματι μολυνθεί με βακτήρια. Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, το 54% των ασθενών είχαν ιογενή επιπεφυκίτιδα η οποία μάλιστα δεν ανταποκρίνεται στην αντιβιοτική θεραπεία.

«Από τις παρατηρήσεις της μελέτης μας φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να προβλέψουμε το παθογόνο από το οποίο έχει μολυνθεί ένας ασθενής βασιζόμενοι αποκλειστικά στην κλινική εικόνα. Τα παθογόνα που κυκλοφορούν σε κάθε γεωγραφική περιοχή μπορεί να διαφέρουν», εξηγεί η επιστημονική ομάδα.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στα περιστατικά οξείας επιπεφυκίτιδας παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ασία. Πριν κάποιο καιρό, το Πακιστάν έκλεισε περίπου 50.000 σχολεία, καθώς είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300.000 περιστατικά επιπεφυκίτιδας.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι RNA αναλύσεις που έκαναν προκειμένου να προσδιορίσουν από ποια παθογόνα έχουν μολυνθεί οι ασθενείς δεν καλύπτονται από τις περισσότερες ασφάλειες στις ΗΠΑ και επομένως δεν γίνονται ευρέως σήμερα στην κλινική πράξη. Μάλιστα, ακόμα και όταν γίνονται καλλιέργειες ή εξετάσεις PCR ο γιατρός συνήθως πρέπει να «μαντέψει» για ποια παθογόνα θα εξετάσει, γεγονός που σίγουρα δεν είναι ιδανικό.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από 52 ασθενείς με οξεία λοιμώδη επιπεφυκίτιδα από τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και το Ισραήλ στο διάστημα από το Μάρτιο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2023. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 48 χρόνια και το 60% ήταν γυναίκες.

Χρησιμοποιώντας αναλύσεις RNA για την εξέταση των δειγμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι 13 ασθενείς στην Καλιφόρνια είχαν μολυνθεί από αδενοϊούς τύπου D, ενώ 2 ασθενείς στο Ισραήλ είχαν αδενοϊούς τύπου Β. Από τους υπόλοιπους ασθενείς 2 είχαν μολυνθεί με τον ιό Epstein-Barr, 3 με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1, 2 με τον ιό της ανεμευλογιάς/έρπητα ζωστήρα, 1 με τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό, 1 με τον ιό SARS-CoV-2, 3 με τον ανθρώπινο κορονοϊό 229Ε, 4 από διάφορα βακτήρια και 2 από μύκητες. Στους υπόλοιπους ασθενείς δεν βρέθηκε κάποιο παθογόνο.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν πιθανώς το μικρό μέγεθος του δείγματος που εξετάστηκε.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα