Επιδημία Ιογενούς Επιπεφυκίτιδας σε Περιοχές της Ασίας: Πού Αποδίδεται;

Μία μεγάλη επιδημία ιογενούς επιπεφυκίτιδας εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ινδία, το Βιετνάμ και το Πακιστάν. Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι εκτεταμένες βροχές των τελευταίων μηνών στις παραπάνω χώρες έχουν ευνοήσει σημαντικά την εξάπλωση του παθογόνου αυτού, το οποίο όπως φαίνεται μεταδίδεται ευκολότερα σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.

Το Σεπτέμβριο, δεκάδες χιλιάδες σχολεία στο Βιετνάμ, την Ινδία και το Πακιστάν έκλεισαν με σκοπό να περιοριστεί όσο αυτό είναι δυνατό η εξάπλωση του παθογόνου.

Σε μία μόλις ημέρα στην πόλη Punjab, αναφέρθηκαν περίπου 13.000 νέα περιστατικά επιπεφυκίτιδας, ενώ τον ίδιο μήνα είχαμε περισσότερες από 86.000 νέες διαγνώσεις της νόσου.

Στο Πακιστάν, τα περιστατικά της νόσου έχουν ήδη ξεπεράσει τις 400.000, ενώ στο Βιετνάμ 63.000 έχουν καταγραφεί 63.000 περιστατικά ιογενούς επιπεφυκίτιδας από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να αποδίδεται είτε σε ιούς είτε σε βακτήρια, ωστόσο η ιογενής επιπεφυκίτιδα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τη βακτηριακή. Ορισμένοι ιοί που ενοχοποιούνται για τη νόσο μπορεί να παραμείνουν στις επιφάνειες μέχρι και για 30 ημέρες, γεγονός που διευκολύνει πολύ τη μετάδοση της λοίμωξης.

Αρκετές διαφορετικές οικογένειες ιών μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα (μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2), ωστόσο σε περισσότερο από το 75% του συνόλου των περιστατικών ενοχοποιούνται αδενοϊοί. Όπως φαίνεται, η παρούσα επιδημία αποδίδεται σε έναν αδενοϊό με εξαιρετικά υψηλή μολυσματικότητα.

Οι ασθενείς με επιπεφυκίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα είτε στο ένα είτε και στα δύο μάτια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα, άλγος στους οφθαλμούς, οίδημα των βλεφάρων, διπλωπία, ευαισθησία στο φως και υδαρές εκκρίσεις.

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό των επιφανειών, δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο πρόληψης που μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του παθογόνου.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει απλά να περιμένουν 1-2 εβδομάδες μέχρι το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον ιό. Προφανώς όσο διαρκεί η επιπεφυκίτιδα ιδανικά θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του παθογόνου.

Στα σοβαρότερα περιστατικά του ιού, μπορεί να επηρεαστεί και ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να επηρεαστεί μακροπρόθεσμα η όραση των ασθενών. Αν και τυπικά τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά σπάνια, δεδομένα από το Βιετνάμ έδειξαν ότι περίπου το 20% των παιδιών που νόσησαν από επιπεφυκίτιδα παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές.

Καθώς η κυκλοφορία των ιών που ενοχοποιούνται για τη νόσο διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, δεν αποκλείεται στο μέλλον να παρατηρήσουμε αύξηση των περιστατικών εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως επηρεάζει την κυκλοφορία του ιού είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Φωτογραφία: Imad Clicks

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα