Κλιματική Αλλαγή: Μπορεί να Επηρεάσει τα Ποσοστά Θανάτων από Λοιμώξεις του Αναπνευστικού το Καλοκαίρι;

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αυξήσει τους θανάτους από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από την Ισπανία που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe.

Στα πλαίσια των αναλύσεών τους, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τα ποσοστά θανάτου από λοιμώξεις του αναπνευστικού σε διάφορα νοσοκομεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης στο διάστημα από το 2006 μέχρι το 2019. Και στις δύο παραπάνω περιοχές, ο αριθμός των νοσηλειών ήταν υψηλότερος τους χειμερινούς μήνες και έφτανε τη μέγιστη τιμή του τον Ιανουάριο και την ελάχιστη τον Αύγουστο. Αντίθετα με τον απόλυτο αριθμό των νοσηλειών, το ποσοστό των θανάτων στους νοσηλευόμενους ασθενείς για λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν υψηλότερο το καλοκαίρι και μάλιστα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, συνδεόταν ισχυρά με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εξερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στη θερμοκρασία και τον κίνδυνο νοσηλείας για διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει τη σύνδεση με τον κίνδυνο θανάτου.

Η Σύνδεση Ανάμεσα στη Θερμοκρασία και τον Κίνδυνο Θανάτου

Από τις αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ενοχοποιούνται για το 16% και 22.1% των θανάτων από λοιμώξεις του αναπνευστικού στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, αντίστοιχα. Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς κατέληγαν εντός 3 ημερών από την έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι η αύξηση των θανάτων από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την έντονη ζέστη αποδίδεται μάλλον στην επιδείνωση της λοίμωξης και όχι σε νέα παθογόνα που προκαλούν σοβαρότερες λοιμώξεις», εξηγούν οι συγγραφείς.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι οι λοιμώξεις που επηρεάζονται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η οξεία βρογχίτιδα και βρογχιολίτιδα, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τόσο η σχετική υγρασία όσο και η οι ατμοσφαιρικοί ρύποι δεν φάνηκε να επηρεάζουν κάπως τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσηλεύονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μία παρατήρηση της μελέτης ήταν επίσης ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να καθοδηγήσουν μία σειρά αλλαγές στα συστήματα υγείας και στα νοσοκομεία έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ασθενών.

«Θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσαρμογές στα νοσοκομεία, αλλιώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Pixabay

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα