Αυξάνονται οι Λοιμώξεις από Πολυανθεκτικά Βακτήρια σε Παιδιά και Βρέφη: Περιορίζεται η Αποτελεσματικότητα των Αντιβιοτικών

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση αρκετών κοινών λοιμώξεων στα παιδιά και τα βρέφη δεν είναι πλέον αποτελεσματικά σε αρκετές χώρες του κόσμου, εξ’ αιτίας της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει τα παθογόνα.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μεγάλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η οποία διαπίστωσε ότι αρκετά από τα αντιβιοτικά που συνιστούν οι επίσημες οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) έχουν κάτω από 50% αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων όπως η πνευμονία, η σήψη και η μηνιγγίτιδα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό The Lancet Regional Health.

Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνες, οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση της μικροβιακής αντοχής είναι η Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά καταλήγουν ετησίως εξ’ αιτίας του παραπάνω φαινομένου.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο WHO είχε υποστηρίξει ότι η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Κάθε χρόνο περίπου 3.000.000 βρέφη νοσούν τελικά από σήψη, από τα οποία περίπου 570.000 καταλήγουν εξ’ αιτίας της αναποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα της νέας μελέτης, το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν άμεσα οι οδηγίες για τη χρήση των αντιβιοτικών παγκοσμίως με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του ανθεκτικών βακτηρίων.

Εξετάζοντας ξεχωριστά την αποτελεσματικότητα των διαφόρων αντιβιοτικών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κεφτριαξόνη έχει μόλις 33% αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της σήψης και της μηνιγγίτιδας στα βρέφη. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση αρκετών λοιμώξεων μεταξύ των οποίων η πνευμονία και οι ουρολοιμώξεις.

Ένα άλλο αντιβιοτικό, η γενταμυκίνη, είχε κάτω από 50% αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αίματος σε παιδιά και βρέφη.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σημαντικότερο πρόβλημα στα παιδιά και τα βρέφη παρά στους ενήλικες, καθώς η διαδικασία για την έγκριση ενός φαρμάκου σε αυτές τις ηλικίες είναι αρκετά πιο πολύπλοκη σε σχέση με τους ενήλικες.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται ταχύτερα απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρούμε άμεσα νέες προσεγγίσεις για να σταματήσουμε την εξάπλωση των πολυανθεκτικών μικροβίων, με σκοπό να περιορίσουμε τους θανάτους από τα παραπάνω παθογόνα σε παιδιά και βρέφη», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα εξέτασε συνολικά 6.648 δείγματα από 11 χώρες προκειμένου να εξερευνήσει την αποτελεσματικότητα κοινών αντιβιοτικών ενάντια σε πολυανθεκτικά βακτήρια.

Σήμερα, έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες εξερευνούν την αποτελεσματικότητα παλαιότερων αντιβιοτικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών λοιμώξεων. Ένα από τα φάρμακα που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι η φωσφομυκίνη, η οποία μέχρι στιγμής έχει δείξει θετικά δείγματα σε πρώιμες κλινικές δοκιμές.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα