Θετικά τα Πρώτα Δείγματα από Δύο Νέα Εμβόλια για Κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και Chikungunya

Δύο νέα εμβόλια για τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και τον ιό chikungunya ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη των παραπάνω λοιμώξεων σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που εξέτασαν ανθρώπους εθελοντές. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 2 και 3 παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο IDWeek.

Ο ιός chikungunya μεταδίδεται με τα κουνούπια και τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί είναι ο πυρετός και οι αρθραλγίες. Άλλα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί στους ασθενείς που νοσούν με τον ιό είναι οι κεφαλαλγίες, οι μυαλγίες, τα οιδήματα στις αρθρώσεις και τα εξανθήματα. Σήμερα, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον ιό και η αγωγή που χορηγείται στους ασθενείς έχει ως στόχο τον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Το Εμβόλιο για τον Ιό Chikungunya

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων για τον ιό chikungunya. Στην πρώτη από αυτές, στην οποία συμμετείχαν 3.258 παιδιά και ενήλικες, ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η ασφάλεια του εμβολίου.

Το 97.8% των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ανέπτυξαν τελικά επαρκή αντισώματα για τον ιό chikungunya μέχρι την 22η ημέρα, γεγονός που έδειξε ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση.

Στη δεύτερη κλινική δοκιμή, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έκανε το νέο εμβόλιο ενώ η άλλη έκανε placebo. Ακολούθως, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 6 μήνες.

Στη μελέτη αυτή, το 87.3% των εθελοντών παρουσίασαν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση μέχρι την 22η ημέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 1.1%.

«Η ανοσιακή απόκριση που παρατηρήθηκε στους εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο ήταν ταχεία και ισχυρή, γεγονός που δείχνει ότι το εμβόλιο μπορεί πράγματι να προστατεύσει από τον ιό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν στις δύο κλινικές δοκιμές, αυτές ήταν σχετικά ήπιες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το Εμβόλιο για τον Κυτταρομεγαλοϊό

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα μίας κλινικής δοκιμής φάσης 2 που εξέτασε ένα mRNA εμβόλιο για τον CMV. Στην παραπάνω κλινική δοκιμή συμμετείχαν τόσο ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από τον ιό όσο και ασθενείς χωρίς προηγούμενη έκθεση στο παθογόνο.

Ο CMV είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει τερατογενέσεις κατά την εγκυμοσύνη, ενώ προκαλεί σοβαρά συμπτώματα και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Στην κλινική δοκιμή φάσης 2 που παρουσιάστηκε στο IDWeek συμμετείχαν συνολικά 89 ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από τον CMV και 205 εθελοντές χωρίς ιστορικό. Η έρευνα εξέτασε 3 διαφορετικές δοσολογίες του εμβολίου (50, 100 και 150 μg).

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στους ασθενείς χωρίς ιστορικό, τα αντισώματα για τον ιό παρουσίαζαν αύξηση μετά από κάθε δόση του εμβολίου (το οποίο χορηγείται συνολικά σε 3 δόσεις). Στους ασθενείς με ιστορικό, ωστόσο, μόνο η πρώτη δόση αύξανε τα αντισώματα για τον CMV.

Μία σημαντική παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι τα Τ λεμφοκύτταρα που παράχθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου παρέμεναν υψηλά ακόμα και 504 ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το παραπάνω εμβόλιο οι οποίες θα εξετάσουν μόνο τη δόση των 100μg σε άτομα ηλικίας 16-40 ετών.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα