Μπορεί ο Καφές με Γάλα να Βοηθήσει στην Αντιμετώπιση της Φλεγμονής;

Οι πολυφαινόλες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Ως αποτέλεσμα, έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση τόσο της φλεγμονής όσο και του οξειδωτικού στρες. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο χρονίων νόσων όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως εξερεύνησε τις επιδράσεις των πολυφαινολών στη φλεγμονή. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν μάλιστα περισσότερο στην πρόσληψη των ουσιών αυτών μέσω του καφέ.

Τα Οφέλη από το Συνδυασμό Πολυφαινολών και Αμινοξέων

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης, η οποία προέρχεται από τη Δανία, θέλησε να εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες λαμβάνονται μαζί με διάφορες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα εξέτασε αν οι πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές αλληλεπιδρούν με τα πρωτεϊνικά μόρια που βρίσκονται στο γάλα. Όπως διαπίστωσαν, αυτό πράγματι συμβαίνει.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται όταν εκτεθούν σε ένα συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων. Όπως παρατήρησαν, τα κύτταρα που εκτίθενται και στις δύο παραπάνω ουσίες είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής σε σχέση με αυτά που έρχονται σε επαφή μόνο με τις πολυφαινόλες.

Η ομάδα υποστήριξε ότι πιθανώς το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε φορά που καταναλώνουμε πρωτεΐνες μαζί με φρούτα ή λαχανικά.

«Όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με αμινοξέα, ενισχύεται η βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών μορίων», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν περισσότερο στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των πολυφαινολών.

«Οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με διάφορες πρωτεΐνες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αν και έχουν γίνει ορισμένες έρευνες που εξέτασαν τις επιδράσεις των πολυφαινολών, δεν γνωρίζουμε ακόμα πως επηρεάζουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται οι επιδράσεις των πολυφαινολών και των αμινοξέων στη δράση των ανοσιακών κυττάρων. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε το μηχανισμό αυτό σε πειραματόζωα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σήμερα, γίνεται μία προσπάθεια να προστεθούν περισσότερες πολυφαινόλες σε διάφορα τρόφιμα, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια ποσότητα μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη.

«Καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να απορροφήσει υψηλές ποσότητες πολυφαινολών, είναι σημαντικό να χορηγούμε τις ουσίες αυτές μαζί με πρωτεΐνες ή αμινοξέα που ενισχύουν την απορρόφησή τους. Η μέθοδος αυτή, όπως παρατηρούμε, μπορεί να ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των πολυφαινολών», εξήγησε η ομάδα.

Άλλες Πηγές Πολυφαινολών

Άλλα τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες είναι τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, το ρόδι, το μήλο, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποσότητα και το είδος των πολυφαινολών στα τρόφιμα μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την καλλιέργεια των φρούτων, την επεξεργασία τους, καθώς και τον τρόπο κατανάλωσης. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πολυφαινόλες από διάφορες πηγές, καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Chevanon Photography

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα