Εγκρίθηκε η Πρώτη Ενέσιμη Προφυλακτική Αγωγή για τον HIV

Πριν άπο λίγες ημέρες το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη του HIV. Το φάρμακο αυτό λέγεται cabotegravir (CAB-LA) και χορηγείται 1 φορά το μήνα για τους πρώτους 2 μήνες και στη συνέχεια 1 φορά κάθε 2 μήνες. Αποτελεί την πρώτη ενέσιμη προφυλακτική αγωγή (PrEP) για τον ιό HIV και έχει εγκριθεί για ενήλικες και εφήβους άνω των 35 κιλών.

Σύμφωνα με τη Debra Birnkrant, επικεφαλής του Τμήματος Αντιιικών Φαρμάκων του FDA, αυτή είναι η πρώτη PrEP αγωγή για τον HIV που δεν περιλαμβάνει καθημερινή λήψη χαπιών και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά όσους ασθενείς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά τα χάπια αυτά.

Ο AVAC, ένας παγκόσμιος οργανισμός για την πρόληψη του HIV, χαιρέτισε την έγκριση του νέου φαρμάκου.

«Με μόλις 6 ενέσεις το χρόνο, η νέα αυτή προφυλακτική αγωγή μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση του ιού HIV. Αν το φάρμακο να χορηγηθεί σε όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται, τότε θα φέρει επανάσταση στην πρόληψη του HIV», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Σύμφωνα με δεδομένα από το FDA για τις ΗΠΑ, από τα 1.2 εκατομμύρια άτομα που θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλακτική αγωγή για τον HIV στη χώρα, μόλις το 25% παίρνει τελικά τα παραπάνω φάρμακα.

Η έγκριση του CAB-LA βασίστηκε σε δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Μία ομάδα εθελοντών στις μελέτες αυτές έλαβε από του στόματος cabotegravir για 5 εβδομάδες, δύο ενέσεις του ίδιου φαρμάκου με διαφορά 1 μηνός και ακολούθως μία ένεση κάθε 2 μήνες.

Μία άλλη ομάδα έλαβε emtricitabine/tenofovir (TDF/FTC) από του στόματος καθημερινά για 5 εβδομάδες, δύο ενέσεις placebo με διαφορά 1 μηνός και ακολούθως 1 δόση placebo κάθε δύο μήνες.

Στην πρώτη από τις δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες συμμετείχαν συνολικά 4.566 άνδρες και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος HIV λοίμωξης ήταν 69% χαμηλότερος σε όσους είχαν κάνει την ενέσιμη θεραπεία (CAB-LA). Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 3.224 γυναίκες και η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη καθώς η ενέσιμη θεραπεία είχε 90% αποτελεσματικότητα.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς που έλαβαν το ενέσιμο φάρμακο ήταν οι αντιδράσεις στο σημείο της έγχυσης, η κεφαλαλγία, ο πυρετός, η οσφυαλγία, οι μυαλγίες και τα εξανθήματα. Το φάρμακο συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένους ασθενείς προκάλεσε αλλεργίες ή ηπατοτοξικότητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA για το φάρμακο, οι ασθενείς μπορούν είτε να ξεκινήσουν άμεσα την ενέσιμη αγωγή ή να πάρουν δοκιμαστικά το φάρμακο από του στόματος για 1 μήνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν ανοχή σε αυτό.

Στη συσκευασία του CAB-LA αναφέρεται ότι το φάρμακο μπορεί να χορηγείται μόνο σε ασθενείς με αρνητικές εξετάσεις για τον HIV, καθώς μπορεί να εμφανιστούν ανθεκτικά στελέχη αν χορηγηθεί σε φορείς του ιού. Αν ένας ασθενής μολυνθεί με τον HIV ενώ λαμβάνει την προφυλακτική αγωγή, θα πρέπει να τη σταματήσει άμεσα και να ξεκινήσει αντιρετροϊκή αγωγή.

Φωτογραφία: Anna Shvets / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

  • Ετικέτες:
  • HIV
Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα