Ποια ήταν τα Αποτελέσματα της Μεγαλύτερης Κλινικής Δοκιμής Εμβολίου για τον HIV; Τα Επόμενα Βήματα

Η έρευνα των εμβολίων για τον HIV έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εμβόλια που είχαν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να πετύχει το κύριο τελικό σημείο στις κλινικές δοκιμές φάσης 3.

Η κλινική δοκιμή φάσης 3 με τίτλο Mosaico, η οποία ξεκίνησε με 3.900 εθελοντές το 2019 εξέταζε ένα εμβόλιο 4 δόσεων για τον ιό HIV. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες τερματίστηκε πρώιμα καθώς ένας ανεξάρτητος ελεγκτικός φορέας που παρακολουθεί τη μελέτη υποστήριξε ότι το εμβόλιο, αν και είναι απόλυτα ασφαλές, δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι σίγουρα απογοητευτικό, ιδιαίτερα για την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV. Παρά την αποτυχία της παρούσας κλινικής δοκιμής, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και ελπίζουμε σύντομα να επανέλθουμε με ένα νέο εμβόλιο», ανέφεραν μέλη της επιστημονικής ομάδας που είχε αναπτύξει το παραπάνω εμβόλιο.

Το εμβόλιο που εξετάστηκε στη μελέτη Mosaico αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Janssen (θυγατρική της Johnson & Johnson που ασχολείται με την ανάπτυξη εμβολίων) και χρησιμοποιούσε παρόμοια τεχνολογία με αυτή του εμβολίου της εταιρείας για την COVID-19.

Παρά τις δεκαετίες ερευνών, μόλις 1 εμβόλιο μέχρι σήμερα είχε δείξει θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη του HIV στις πρώιμες κλινικές δοκιμές. Η επιστημονική ομάδα της Janssen είχε ολοκληρώσεις τις κλινικές δοκιμές φάσης 1 στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και θέλησε να εξετάσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε κλινικές δοκιμές φάσης 3.

Στο εμβόλιο αυτό, οι επιστήμονες είχαν συνδυάσει διάφορα τμήματα του ιού HIV έτσι ώστε να «εκπαιδεύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αρκετές διαφορετικές παραλλαγές του ιού.

Η στρατηγική αυτή πίστευαν ότι θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τον ιό HIV που παρουσιάζει συνεχώς νέες μεταλλάξεις. Παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή τελικά δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αποτελεί σημείο-σταθμό για την ανάπτυξη εμβολίων του HIV.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή είχαν απορρίψει τη θεραπεία με τα αντιρετροϊκά φάρμακα που χορηγούνται τυπικά για την πρόληψη του HIV. Τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται καθημερινά από τους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τον ιό HIV.

«Αυτό που μάθαμε στην παρούσα μελέτη είναι ότι οι ασθενείς θέλουν να έχουν δικαίωμα επιλογής. Το εμβόλιο που αναπτύξαμε θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν να λαμβάνουν την προληπτική θεραπεία», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται και άλλες μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων για τον ιό HIV, μεταξύ των οποίων τρία εμβόλια mRNA που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης 1.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των εμβολίων για τον HIV είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το αντιγόνο που θα πρέπει να περιέχουν τα εμβόλια. Καθώς ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται, ο στόχος της ανοσίας θα πρέπει να αλλάζει συνεχώς, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Φωτογραφίες: Olia Danilevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα