Ιός HIV: Νέο Στέλεχος με Αυξημένη Μολυσματικότητα στην Ευρώπη

Η πανδημία της COVID-19 μάς έδειξε για ακόμα μία φορά ότι οι μεταλλάξεις ενός παθογόνου είναι δυνατό να επηρεάσουν τόσο τη μολυσματικότητά του όσο και τα συμπτώματα που προκαλεί.

Πριν από λίγες ημέρες, μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψε ένα νέο στέλεχος του ιού HIV, το οποίο είναι περισσότερο μολυσματικό και μπορεί να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σήμερα, το στέλεχος αυτό έχει ήδη ανιχνευθεί σε 109 ασθενείς, η πλειοψηφία των οποίων διαμένει στην Ολλανδία.

Το Νέο Στέλεχος Επηρεάζει Νωρίτερα το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το νέο στέλεχος του HIV ονομάστηκε VB και όπως έχουν δείξει τα νεότερα δεδομένα, προκαλεί ταχύτερα βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του HIV, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις διάφορες λοιμώξεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος του HIV παρουσιάζουν AIDS νωρίτερα.

Μία άλλη παρατήρηση της μελέτης αυτής ήταν ότι το ιικό φορτίο στους ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος VB είναι 3.5 έως 5.5 φορές αυξημένο σε σχέση με το φορτίο στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με άλλα στελέχη του ιού.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, τα επίπεδα των CD4+ Τ λεμφοκυττάρων μειώνονται με διπλάσια ταχύτητα στους ασθενείς που μολύνθηκαν με το νέο στέλεχος, με αποτέλεσμα όταν τίθεται η διάγνωση της νόσου, οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν ήδη παρουσιάσει AIDS.

Χωρίς τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής, τα επίπεδα των CD4+ φτάνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εντός 9 μηνών από τη μόλυνση με το στέλεχος VB, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους σε αυτό το διάστημα.

Ένα Σημαντικό Όπλο στη Μάχη κατά του HIV

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το νέο στέλεχος, ο πρώην πρόεδρος του FDA, Peter Pitts, υποστήριξε ότι το VB δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Τόνισε επίσης ότι σήμερα η HIV λοίμωξη έχει μετατραπεί πλέον από ανίατη νόσο σε χρόνια, ενώ στάθηκε και στη σημαντικότητα της προφυλακτικής αγωγής, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά του HIV.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η πανδημία της COVID-19 μάς υπενθύμισε για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία αν εφαρμοστεί ευρέως στον κατάλληλο πληθυσμό μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση αρκετών παθογόνων, μεταξύ των οποίων και ο HIV.

Φωτογραφία: Anna Shvets / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα