Νέος Κορονοϊός και Πολλαπλή Σκλήρυνση: Απαντήσεις σε Κοινά Ερωτήματα

Η τελευταία επιδημία του ιού SARS-CoV-2 έχει δημιουργήσει ανησυχία σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών και οργανισμών υγείας παγκοσμίως. Οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν ανοσορυθμιστική θεραπεία.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε αρκετά ερωτήματα σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση και το νέο κορονοϊό, ενώ θα εξηγήσουμε επίσης ποιες είναι οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη μίας λοίμωξης από αυτόν.

Πώς Επηρεάζεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση από το Νέο Κορονοϊό;

Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στοχεύει τη μυελίνη, δηλαδή την προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών.

Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορονοϊοί, οι οποίοι χωρίζονται σε αρκετά διαφορετικά είδη, μπορεί να επιδεινώσουν τη συμπτωματολογία της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ορισμένους ασθενείς.

Μία πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος των κορονοϊών που επηρεάζουν τον άνθρωπο (HCoV), το οποίο προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές με άγνωστα αίτια, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η εγκεφαλίτιδα, η νόσος του Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Τι είναι ο COVID-19;

Ο COVID-19 είναι η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, SARS-CoV-2. Η νόσος αυτή πρωτοεμφανίστηκε στο Wuhan, την πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Ο ιός αυτός είναι νέος και, προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ακόμα πως προκαλεί νόσηση.

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Λοίμωξης COVID-19;

Τα συμπτώματα μίας τυπικής λοίμωξης COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι συνήθως ήπια, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς η νόσος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σοβαρές επιπλοκές.

Τι Ομοιότητες έχει ο Νέος Κορονοϊός με τους SARS και MERS;

Αν και η νόσος έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τους ιούς SARS (severe acute respiratory syndrome) και MERS (Middle East respiratory syndrome), διαφέρει από αυτούς. Οι παραπάνω ιοί σήμερα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ειδικά ο SARS το τελευταίο περιστατικό του οποίου είχε καταγραφεί το 2004.

Διατρέχω Αυξημένο Κίνδυνο από τον COVID-19 αν Πάσχω από Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Αν κάνετε τροποποιητικές της νόσου θεραπείες, όπως για παράδειγμα αν παίρνετε ανοσορυθμιστικά φάρμακα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θεραπείες αυτές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ευαισθησία σας στις λοιμώξεις.

Ο νέος κορονοϊός, ωστόσο, δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως επηρεάζει τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Πρέπει να Κάνω Εξετάσεις για COVID-19 αν Πάσχω από Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις για τον κορονοϊό. Πρέπει επίσης να εξεταστείτε άμεσα αν ήρθατε σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που πλήττονται από την πανδημία.

Ποια Φάρμακα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης Πρέπει να Διακόπτονται;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα, κανένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο δεν πρέπει να διακόπτεται προληπτικά. Συγκεκριμένα:

 • Η οξεϊκή γλατιραμέρη, η τεριφλουνομίδη, ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας και ο β-ιντερφερόνες δεν πρέπει να διακόπτονται καθώς δεν θεωρούνται φάρμακα γενικής ανοσοκαταστολής.
 • Η ναταλιζουμάμπη πρέπει επίσης να συνεχίζεται, αλλά ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται κατά την εξέλιξη της νόσου.
 • Η ατεμτουζουμάμπη, η κλαδριβίνη και η οκρελιζουμάμπη θα πρέπει ίσως να διακόπτονται, πάντοτε με την έγκριση του γιατρού.
 • Η φινγκολιμόδη αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης , ωστόσο η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της νόσου, επομένως ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα διακόπτεται προσωρινά.
 • Η οφατουμουμάμπη και η ριτουξιμάμπη μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης, επομένως η διακοπή τους πρέπει να εξετάζεται κατά περίσταση.

Πώς Μεταδίδεται ο COVID-19;

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί με σταγονίδια που απελευθερώνονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή την αναπνοή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα τρόφιμα ή τα εισαγόμενα προϊόντα. Αν και ο ιός έχει ξεκινήσει από ζώα, δεν υπάρχουν αναφορές ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μολυνθούν με COVID-19 ή να μεταφέρουν τη νόσο στον άνθρωπο.

Υπάρχει Θεραπεία για τον COVID-19;

Σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του COVID-19. Αν νοσείτε από τον ιό, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και να πίνετε αρκετά υγρά. Αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, ίσως πρέπει να νοσηλευτείτε.

Πώς Μπορεί να Προληφθεί η Εξάπλωση του SARS-CoV-2;

Η τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής μπορεί να προστατεύσει τόσο εσάς όσο και την εξάπλωση του COVID-19.

 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε σαπούνι, χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό για τα χέρια με περιεκτικότητα αλκοόλ τουλάχιστον 60%.
 • Αποφύγετε τη στενή επαφή με επιβεβαιωμένους ασθενείς. Διατηρήστε μία απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.
 • Μείνετε στο σπίτι αν είστε άρρωστοι.
 • Καλύψτε το βήχα ή το φτέρνισμά σας με ένα χαρτομάντιλο και στη συνέχεια πετάξτε το στα σκουπίδια.
 • Καθαρίστε τακτικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα.
 • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Πρέπει να Φορέσω Χειρουργική Μάσκα;

Αν έχετε επιβεβαιωμένη λοίμωξη ή συμπτώματα COVID-19 πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε μάσκα. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που έρχονται σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από λοίμωξη με τον ιό πρέπει επίσης να φοράνε μάσκες.

Οι υγιείς δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα, ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν χρειάζεται να βάζουν μάσκα.

Ποιες Εξετάσεις Υπάρχουν για τη Διάγνωση του COVID-19;

Σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα διαγνωστικό πάνελ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 το οποίο χρησιμοποιείται στα περισσότερα εργαστήρια παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται επίσης και μία εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία αντισωμάτων για τον ιό SARS-CoV-2.

Αν οι Εξετάσεις μου είναι Αρνητικές Αυτό Σημαίνει ότι Δεν έχω Μολυνθεί;

Η αρνητική εξέταση σημαίνει ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν ανιχνεύθηκε στο δείγμα που λήφθηκε από τον ασθενή. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης ο ιός να μην ανιχνεύεται από την εξέταση.

Η αρνητική εξέταση σε έναν ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα χαρακτηριστικά του COVID-19 σημαίνει ότι ο ιός δεν ευθύνεται για την παρούσα νόσο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα