Ποιες Δίαιτες Μειώνουν τον Κίνδυνο Λιπώδους Διήθησης του Ήπατος στις Γυναίκες;

Τόσο η Μεσογειακή δίαιτα όσο και η δίαιτα DASH συνδέθηκαν αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, ιδιαίτερα στις γυναίκες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Ιράν.

Στην ανάλυση που έκανε η επιστημονική ομάδα συμμετείχαν συνολικά πάνω από 3.000 ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ακολουθούσαν πιστά τη Μεσογειακή δίαιτα ή τη δίαιτα DASH είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν μάλιστα ότι η σύνδεση αυτή ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στο Nature Scientific Reports.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές γιατί παρατηρήσαμε στατιστικώς σημαντική σύνδεση μόνο στις γυναίκες, ωστόσο μία θεωρία είναι ότι οι τελευταίες υιοθετούν συχνότερα μία υγιεινή διατροφή σε σχέση με τους άνδρες. Στην έρευνά μας, ανεξαρτήτως συνολικής κατανάλωσης θερμίδων, οι γυναίκες κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά σε σχέση τους άνδρες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος μπορεί να προκαλέσει μία σειρά χρόνιες παθήσεις του ήπατος, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και η κίρρωση του ήπατος, ενώ αυτή τη στιγμή επηρεάζει περίπου το 25% του παγκοσμίου πληθυσμού. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και αποτελεί μία από τις συχνότερες ενδείξεις για μεταμόσχευση ήπατος. Σήμερα, αρκετοί οργανισμοί υγείας, μεταξύ των οποίων και το American Heart Association συνιστούν τόσο τη Μεσογειακή δίαιτα όσο και τη δίαιτα DASH για τον περιορισμό της χοληστερόλης. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μειωμένη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου στους ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει μείωση της κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων με σκοπό τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση αρκετών χρονίων νόσων, μεταξύ των οποίων και το μεταβολικό σύνδρομο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. Παράλληλα, η Μεσογειακή δίαιτα, η οποία ψηφίστηκε ως η καλύτερη δίαιτα για το 2022, περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως. Και αυτή με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο αρκετών χρονίων νόσων.

Στα πλαίσια της ανάλυσής τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 3.220 ενήλικες από το Ιράν για τα έτη 2016-2017. Οι εθελοντές είχαν λάβει μέρος στη δεύτερη φάση της μελέτης Amol Cohort Study και είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Επίσης είχαν κάνει υπέρηχο κοιλίας με σκοπό να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος και να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της νόσου.

Από το σύνολο των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη, το 55% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 47 χρόνια. Το 55% των εθελοντών δεν είχαν μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος στην αρχή της μελέτης. Επιπλέον, οι άνδρες εθελοντές έκαναν πολύ υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι γυναίκες της έρευνας είχαν γενικά υψηλότερο ΔΜΣ σε σχέση με τους άνδρες, υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και έπαιρναν συχνότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης ή της υψηλής χοληστερόλης σε σχέση με τους άνδρες. Τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της HDL και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες. Τέλος, οι γυναίκες έκαναν χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνιζαν σπανιότερα και έκαναν λιγότερη φυσική άσκηση σε σχέση με τους άνδρες.

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ακολουθούσαν συχνότερα τη δίαιτα DASH και λιγότερο συχνά τη Μεσογειακή δίαιτα. Οι εθελοντές που δεν είχαν μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος είχαν υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή δίαιτα σε σχέση με αυτούς που έπασχαν από την παραπάνω νόσο.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι δεν είχε δεδομένα από βιοψίες ήπατος για τους ασθενείς, γεγονός που θα είχε βοηθήσει να εκτιμηθεί καλύτερα η σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος. Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, κάτι που δεν είναι σίγουρα ιδανικό σε μελέτες αυτού του είδους.

Φωτογραφία: Ron Lach / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα