Κόκκινο Κρέας: Αυξάνει Πράγματι τα Επίπεδα Φλεγμονής του Οργανισμού;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετά χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα η καρδιαγγειακή νόσος. Ένα πεδίο έρευνας που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι οι επιδράσεις της διατροφής στη χρόνια φλεγμονή.

Ειδικότερα, αρκετές έρευνες έχουν ως στόχο να εξερευνήσουν τις επιδράσεις συγκεκριμένων τροφίμων στα επίπεδα της φλεγμονής του οργανισμού. Μία από τις τροφές που εξετάζεται αρκετά σε τέτοιες έρευνες είναι το κόκκινο κρέας, το οποίο σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες πρέπει να αποφεύγεται όσο αυτό είναι δυνατό.

«Οι επιδράσεις της διατροφής στα επίπεδα της φλεγμονής και τον κίνδυνο διαφόρων νόσων δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα οι οδηγίες διατροφής σήμερα να μην βασίζονται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα. Η ομάδα μας εξέτασε ειδικά τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών στο αίμα, με σκοπό να εξερευνήσει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και τα επίπεδα φλεγμονής», αναφέρουν οι συγγραφείς μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 4.000 ηλικιωμένους που συμμετείχαν στη μελέτη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Πρακτικά, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την τυπική διατροφή που έκαναν οι εθελοντές χωρίς να προσπαθήσουν να επηρεάσουν κάπως την καθημερινότητά τους. Το πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι ότι μπορούμε να μετατρέψουμε ευκολότερα τις παρατηρήσεις της μελέτης σε οδηγίες για τους ασθενείς.

Εκτός από τη διατροφή των εθελοντών και τα επίπεδα των τυπικών βιοδεικτών στο αίμα, οι επιστήμονες εξέτασαν και ειδικούς μεταβολίτες που συνδέονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μετά την προσαρμογή για το δείκτη μάζας σώματος, η κατανάλωση τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος δεν συνδέεται άμεσα με κανένα δείκτη φλεγμονής, γεγονός που δείχνει ότι οι συστηματική φλεγμονή συνδέεται πιθανώς περισσότερο με το σωματικό βάρος παρά με το κόκκινο κρέας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης το γεγονός ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου τα επίπεδα της CRP, του σημαντικότερου δείκτη φλεγμονής που συνδέεται με τον κίνδυνο χρονίων νόσων.

«Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα επίπεδα των μεταβολιτών στο αίμα και να μην βασιζόμαστε αποκλειστικά στις αναφορές των ασθενών σχετικά με τα τρόφιμα που έχουν καταναλώσει. Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι οι οδηγίες για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος πιθανώς θα πρέπει να τροποποιηθούν», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες προκειμένου να εξετάσουμε αν πράγματι το κόκκινο κρέας αυξάνει ή όχι τη φλεγμονή στον οργανισμό.

«Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου δεν μπορούμε να πούμε ακόμα με βεβαιότητα αν το κόκκινο κρέας θα πρέπει να αποτελεί ή όχι κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής. Οι περισσότερες οδηγίες αυτή τη στιγμή συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Hadis

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα