Περιορισμός των Θερμίδων: Πως Προστατεύει την Υγεία μας στην Τρίτη Ηλικία

Ο περιορισμός των θερμίδων στη διατροφή προστατεύει την υγεία των μυών και ενεργοποιεί διάφορους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέονται με καλύτερη υγεία. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε πειραματόζωα, ωστόσο μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Aging Cell δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο.

Η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης προέρχεται από το National Institutes of Health των ΗΠΑ και ανέλυσε δεδομένα από τη βάση Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE), η οποία υποστηρίζεται από το National Institute of Aging. Η βάση αυτή είχε συγκεντρώσει εθελοντές με σκοπό να εξετάσει αν ο περιορισμός των θερμίδων στη διατροφή μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο αντίστοιχα οφέλη με αυτά που παρατηρούνται στα πειραματόζωα.

Ο αρχικός στόχος που έδωσαν οι επιστήμονες στους εθελοντές της μελέτης ήταν ο περιορισμός των καθημερινών θερμίδων κατά 25%. Τελικά, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης που επετεύχθη από ορισμένους εθελοντές ήταν το 12%. Ωστόσο, ακόμα και με αυτό το ποσοστό περιορισμού των θερμίδων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενεργοποιήθηκαν αρκετοί μηχανισμοί που συνδέονται με καλύτερη γήρανση.

«Η μείωση των θερμίδων κατά 12% δεν αποτελεί απρόσιτο στόχο και όπως είδαμε στη μελέτη μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή μάζα των εθελοντών. Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει ότι οι εθελοντές που ακολουθούν δίαιτες με χαμηλές θερμίδες χάνουν περίπου 9 κιλά τον πρώτο χρόνο και ακολούθως διατηρούν αυτό το βάρος το δεύτερο χρόνο. Κάποια από αυτά τα κιλά αντιστοιχούν σε μυϊκή μάζα, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η μυϊκή δύναμη των εθελοντών.

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βιοψίες από τους μύες του μηρού οι οποίες είχαν ληφθεί κατά την εγγραφή των εθελοντών στη μελέτη, 1 χρόνο αργότερα και 2 χρόνια αργότερα.

Προκειμένου να προσδιορίσουν ποια γονίδια επηρεάζονται από τον περιορισμό των θερμίδων, οι επιστήμονες απομόνωσαν τμήματα mRNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες από τα παραπάνω δείγματα. Περαιτέρω αναλύσεις επέτρεψαν στην ομάδα να εξερευνήσει ποια γονίδια εκφράζονται περισσότερο με τον περιορισμό των θερμίδων και ποια εκφράζονται λιγότερο.

Όπως διαπίστωσαν, ο περιορισμός των θερμίδων αυξάνει την έκφραση των γονιδίων που ενισχύουν το μεταβολισμό και τις καύσεις, μειώνοντας παράλληλα την έκφραση των γονιδίων που συνδέονται με τη φλεγμονή.

«Καθώς η φλεγμονή και η γήρανση είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, φαίνεται ότι ο περιορισμός των θερμίδων αποτελεί μία καλή προσέγγιση για την πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που παρατηρείται σε αρκετούς ηλικιωμένους», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα