Νέα Μελέτη: Η Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2

Αυτοί που καταναλώνουν 2 ή περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με αυτούς που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες. Μάλιστα, όσο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος, τόσο αυξάνεται και ο παραπάνω κίνδυνος, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μίας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

«Οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Αν και η σύνδεση αυτή είχε παρατηρηθεί και σε προηγούμενες έρευνες, η παρούσα μελέτη πρακτικά επιβεβαιώνει ότι πράγματι το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καθώς παρακολούθησε την υγεία των εθελοντών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, τη νεφρική νόσο, τον καρκίνο, αλλά και την άνοια.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 216.695 εθελοντές από τις βάσεις Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II και Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κάθε 2-4 χρόνια για ένα διάστημα περίπου 36 ετών. Σε αυτό το διάστημα, περίπου 22.000 εθελοντές διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (επεξεργασμένου και μη) συνδέεται ισχυρά με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι εθελοντές με την υψηλότερη κατανάλωση είχαν 62% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση. Κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με 46% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ κάθε επιπλέον μερίδα μη επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεϊνών. Όπως παρατήρησαν, η αντικατάσταση μίας μερίδας κρέατος με ξηρούς καρπούς ή όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 30%, ενώ η αντικατάσταση του κρέατος με γαλακτοκομικά μείωνε τον κίνδυνο κατά 22%.

«Από τις παρατηρήσεις της μελέτης μας αλλά και αυτές προηγουμένων ερευνών φαίνεται ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος σε 1 μερίδα την εβδομάδα έχει χρησιμότητα για τους ασθενείς που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους», καταλήγουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Φωτογραφία: ready made

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα