Μπορεί ο Διαβήτης να Διαγνωστεί από την Ομιλία;

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη στην ιατρική, διευκολύνοντας τη διάγνωση αρκετών παθήσεων. Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που σίγουρα θα συζητηθεί αναπτύχθηκε προσφάτως από την εταιρεία Klick Labs και μπορεί να διαγνώσει το διαβήτη τύπου 2 εξετάζοντας μόνο την ομιλία των ασθενών.

Προφανώς, γνωρίζουμε ότι η ομιλία μας μπορεί να διαφοροποιηθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα αν νυστάζουμε, αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή αν υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση. Το σκεπτικό της επιστημονικής ομάδας για την ανάπτυξη του νέου εργαλείου για το διαβήτη ήταν ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο ενδεχομένως θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην ομιλία τους.

«Οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση του διαβήτη χρειάζονται χρόνο και χρήμα. Η τεχνολογία που αναπτύξαμε είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να εξαλείψει τα παραπάνω προβλήματα», αναφέρουν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το νέο μοντέλο.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε συνολικά 267 εθελοντές (με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2) από τους οποίους ζήτησε να ηχογραφήσουν μία συγκεκριμένη φράση στο τηλέφωνό τους 6 φορές την ημέρα για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Από τη διαδικασία αυτή τελικά συγκεντρώθηκαν 18.465 ηχογραφήσεις από τις οποίες οι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν δεδομένα για 14 χαρακτηριστικά της φωνής.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση ενός μοντέλου το οποίο ήταν ικανό να απαντήσει αν ένας ασθενής πάσχει από διαβήτη τύπου 2 ή όχι ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το δείκτη μάζας σώματος που είχε.

Η ακρίβεια που πέτυχε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η ομάδα ήταν περίπου 89% για τους άνδρες και 86% για τις γυναίκες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά της φωνής στα οποία βασιζόταν το μοντέλο για να απαντήσει αν ένας ασθενής έχει διαβήτη ή όχι ήταν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το μοντέλο αυτό, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να γίνουν και νέες έρευνες μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο μπορεί πράγματι να διαγνώσει το διαβήτη τύπου 2, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Σήμερα, για τη διάγνωση του διαβήτη χρειάζεται ένα δείγμα αίματος το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί στο εργαστήριο, ενώ η προσέγγιση που ανέπτυξε η ομάδα είναι πολύ πιο απλή και μπορεί να διαγνώσει τη νόσο από μία ηχογράφηση σε smartphone.

Σήμερα περίπου 1 στους 11 ενήλικες παγκοσμίως θα διαγνωστούν τελικά με τη νόσο, ωστόσο στην πραγματικότητα οι ασθενείς είναι πολύ περισσότεροι, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς. Αν καταφέρουμε να διαγνώσουμε τη νόσο στα πρώιμα στάδια όταν δεν χρειάζεται ακόμα φαρμακευτική αντιμετώπιση, θα είναι δυνατό να εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μην χρειαστούν ποτέ φάρμακα, όπως τόνισε η ομάδα.

«Η έρευνά μας κατάφερε να ανακαλύψει σημαντικές διαφορές της φωνής στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και πιστεύουμε ότι το μοντέλο που αναπτύξαμε μπορεί να αποτελέσει μία νέα προσέγγιση για τη διάγνωση της νόσου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα