Διαβήτης της Κύησης: Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας στα Παιδιά;

Τα παιδιά γυναικών που πάσχουν από διαβήτη της κύησης έχουν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο ObesityWeek.

Συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς την παραπάνω νόσο, τα τέκνα των γυναικών με διαβήτη της κύησης είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά υπερβαρίας και παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό στην τελευταία ομάδα ήταν 42%, ενώ στην πρώτη 29%.

Τα παιδιά που είχαν μητέρες με διαβήτη της κύησης είχαν επίσης κατά μέσο όρο μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και μεγαλύτερη αναλογία βάρους/ύψος, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ομάδα της μελέτης στο περιοδικό Obesity.

«Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες με διαβήτη της κύησης. Μάλιστα, παρατηρήσαμε και συγκεκριμένες αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες είναι δυνατό να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε αυτά τα παιδιά», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Οι σύνδεση αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης και σε αναλύσεις που έγιναν σε παιδιά από μητέρες που είχαν διαβήτη της κύησης σε μία εγκυμοσύνη αλλά όχι στις υπόλοιπες.

Αναφορικά με τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν πιθανώς να εξηγήσουν τη σύνδεση που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι η υπεργλυκαιμία, η δυσλιπιδαιμία και η φλεγμονή που προκαλεί ο διαβήτης της κύησης μπορεί να ενοχοποιούνται για τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο.

Ορισμένα σημαντικά στοιχεία που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν η θεραπεία που έπαιρναν οι γυναίκες για την αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης, καθώς και το τρίμηνο της κύησης στο οποίο διαγνώστηκε η νόσος. Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε το παιδί.

Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 8.521 παιδιά, εκ των οποίων το 7% είχαν μητέρες με διαβήτη της κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μέση ηλικία των παιδιών που εξετάστηκαν ήταν τα 9.9 χρόνια, το 51.4% ήταν αγόρια, ενώ το 56.2% ήταν Καυκάσιοι.

Η υγεία του εγκεφάλου στα παιδιά εξετάστηκε με μαγνητική τομογραφία, ενώ οι μητέρες ανέφεραν μόνες τους το ιστορικό διαβήτη της κύησης.

«Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξερευνήσουν αν υπάρχουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης για να περιορίσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά των γυναικών με διαβήτη της κύησης», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Yan Krukau

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα