Τιρζεπατίδη: Το Νεότερο Φάρμακο που Εγκρίνεται για την Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Η τιρζεπατίδη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, αποτελεί την τελευταία προσθήκη στη λίστα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Το FDA των ΗΠΑ έδωσε πριν από λίγες ημέρες έγκριση στο φάρμακο προκειμένου να χρησιμοποιείται και για αυτή την ένδειξη.

Η τιρζεπατίδη κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Mounjaro και εγκρίθηκε πέρσι για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, το φάρμακο άρχισε να χορηγείται από αρκετούς γιατρούς και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε λάβει έγκριση για αυτή την ένδειξη.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι συγκρίσιμη με αυτή των αγωνιστών του GLP-1, στα οποία ανήκει η σεμαγλουτίδη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του FDA.

«Η παχυσαρκία είναι μία σοβαρή κατάσταση που έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα κυριότερα αίτια θανάτου, όπως για παράδειγμα η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο σακχαρώδης διαβήτης. Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι απαραίτητο να εξερευνήσουμε προσεγγίσεις για τον περιορισμό του παραπάνω προβλήματος. Η τιρζεπατίδη είναι το νεότερο όπλο μας στη μάχη κατά της παχυσαρκίας», αναφέρουν αντιπρόσωποι του FDA.

Η έγκριση του φαρμάκου βασίστηκε στα δεδομένα των ερευνών SURMOUNT-1 και SURMOUNT-2. Στην πρώτη από τις παραπάνω μελέτες, οι εθελοντές που έλαβαν εβδομαδιαίως 15mg του φαρμάκου έχασαν περίπου το 18% του σωματικού τους βάρους. Το αντίστοιχο ποσοστό στη μελέτη SURMOUNT-2 ήταν 12%.

Σύμφωνα με τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου, το τελευταίο θα πρέπει να λαμβάνεται σε δόση 2.5mg/εβδομάδα η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5mg/εβδομάδα μετά από περίπου 4 εβδομάδες.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου στις παραπάνω μελέτες ήταν η ναυτία, η διάρροια, ο έμετος, η δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος, το άλγος στο σημείο της έγχυσης του φαρμάκου, το αίσθημα κόπωσης, καθώς και ορισμένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Στη συσκευασία του φαρμάκου αναγράφονται επίσης και πιθανές επιπλοκές στις οποίες περιλαμβάνονται η παγκρεατίτιδα, οι διαταραχές της χοληδόχου, η υπογλυκαιμία, η οξεία νεφρική βλάβη, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στους διαβητικούς και οι αυτοκτονικές σκέψεις.

Σύμφωνα με την Eli Lilly, την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, η τιρζεπατίδη θα είναι φτηνότερη από τα υπόλοιπα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα