Ηλικία και Φύλο: Πώς Επηρεάζουν την Αποτελεσματικότητα μίας Δίαιτας για Απώλεια Βάρους;

Οι διάφορες δίαιτες δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές σε άνδρες και γυναίκες στις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο οι διαφορές αυτές φαίνεται ότι περιορίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Όπως φαίνεται από τις παρατηρήσεις της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eLife, οι άνδρες που κάνουν δίαιτες με περιορισμό της κατανάλωσης θερμίδων μπορούν να μειώσουν ευκολότερα το σωματικό τους λίπος και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με τις γυναίκες.

Η παρατήρηση αυτή πρακτικά δείχνει ότι τα οιστρογόνα, μία από τις κυριότερες ορμόνες του φύλου στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα μίας δίαιτας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ομάδα της παρούσας μελέτης, τα επίπεδα των οιστρογόνων πιθανώς αποτελούν δείκτη για την αποτελεσματικότητα μίας δίαιτας περιορισμού θερμίδων.

Ο περιορισμός των θερμίδων, διατηρώντας παράλληλα επαρκή επίπεδα πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, συνδέεται με την πρόληψη παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2.

Η πανεπιστημιακή ομάδα της παρούσας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αποφάσισε να εξετάσει τις επιδράσεις της μείωσης των θερμίδων στην υγεία πειραματοζώων αλλά και ανθρώπων εθελοντών.

Στο πρώτο κομμάτι της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 96 ποντίκια που έκαναν 30% μειωμένη κατανάλωση θερμίδων, καθώς και μία ομάδα 85 ποντικών που έκαναν τυπική διατροφή.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρατήρησε ότι η μείωση των θερμίδων περιόρισε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά 22% στα αρσενικά ποντίκια νεαρής ηλικίας και κατά 16% στα θηλυκά ποντίκια ίδιας ηλικίας. Σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε και στη μείωση του σωματικού λίπους, καθώς τα αρσενικά ποντίκια μείωσαν τη λιπώδη μάζα τους κατά 70%, ενώ τα θηλυκά ποντίκια δεν παρατηρήθηκε μείωση.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, τα νεαρά θηλυκά ποντίκια έχασαν λιγότερη λιπώδη μάζα, καθώς είχαν μειωμένη διάσπαση σωματικού λίπους, έκαψαν λιγότερες θερμίδες και είχαν αυξημένη παραγωγή λιπών μετά από κάθε γεύμα σε σχέση με τα αρσενικά ποντίκια.

Αντιθέτως, στα ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά ποντίκια περιόρισαν το σωματικό τους λίπος κατά 50% με τον περιορισμό των θερμίδων.

Στο επόμενο κομμάτι της έρευνάς τους, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους σε 42 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες κάτω των 45 ετών που έκαναν δίαιτα με περιορισμό της κατανάλωσης θερμίδων έχασαν περισσότερο από το 16% του σωματικού λίπους, ενώ στις γυναίκες ίδιας ηλικίας, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 8%.

Αντιθέτως, στις ηλικίες άνω των 45 δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχασαν το 10% του σωματικού λίπους με την ίδια δίαιτα.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μία μεγαλύτερη μελέτη με σκοπό να επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις της παρούσας έρευνας.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα