Η Απώλεια Βάρους Μειώνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNCI Cancer Spectrum,  οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς με την κατάλληλη απώλεια βάρους μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων του παχέος εντέρου. Τα αδενώματα αποτελούν μία καλοήθη μορφή όγκων, η οποία ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Σήμερα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στο Δυτικό κόσμο.

Τα τελευταία 30 χρόνια, τα ποσοστά της παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση, γεγονός που έχει πολλαπλασιάσει τα περιστατικά αρκετών χρονίων νόσων. Μεταξύ άλλων, γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου τόσο για τα αδενώματα όσο και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν σήμερα στους ασθενείς τους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να χάσουν βάρος. Αν και η απώλεια βάρους προσφέρει πληθώρα οφελών σε άλλους παράγοντες κινδύνου, οι επιδράσεις της στον κίνδυνο αδενώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είχαν εξερευνηθεί μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες μελέτες είχαν ασχοληθεί με τη σύνδεση της παχυσαρκία με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, χωρίς ωστόσο να εξερευνήσουν αν η απώλεια βάρους μπορεί να περιορίσει τον παραπάνω κίνδυνο.

Στα πλαίσια της μελέτης τους οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας εξέτασαν τις μεταβολές του σωματικού βάρους σε 3 περιόδους της ενήλικης ζωής και τον τρόπο που αυτές συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. Στη βάση αυτή συμμετέχουν συνολικά 154.942 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55-74 ετών και ο σκοπός της είναι να εξετάσει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου. Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης εξετάστηκαν οι εθελοντές που είχαν κάνει εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην αρχή της έρευνας, καθώς και 3-5 χρόνια αργότερα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, συγκριτικά με τους εθελοντές που διατήρησαν σταθερό το σωματικό τους βάρος ως ενήλικες, αυτοί που έχασαν βάρος είχαν 46% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αδενώματα του παχέος εντέρου. Το ποσοστό αυτό ήταν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο σε όσους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά την έναρξη της μελέτης. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η αύξηση του σωματικού βάρους στην ενήλικη ζωή συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στον κίνδυνο αδενώματος, ιδιαίτερα όταν το βάρος αυξάνεται για περισσότερο από 5 κιλά σε ένα διάστημα 5 ετών. Η σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν ισχυρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ωστόσο όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης τους υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της απώλειας βάρους και στα δύο φύλα.

«Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι η απώλεια βάρους στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αδενώματος του παχέος εντέρου και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρκίνου», καταλήγει η μελέτη. «Προφανώς από την παρούσα μελέτη δεν προκύπτει ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να χάσουν βάρος, ωστόσο οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι σίγουρα θα έχουν οφέλη από την παρέμβαση αυτή».

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα