Σοβαρότερα τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης στις Γυναίκες με Παχυσαρκία

Σήμερα είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερη υγεία ενός ατόμου περιορίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής. Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, περιορίζοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του Menopause Society των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή η ορμονική υποκατάσταση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, σήμερα δεν γνωρίζουμε αν η παρουσία συννοσηροτήτων μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της παραπάνω θεραπείας.

Στη νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, οι επιστήμονες εξέτασαν 119 γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης που έπαιρναν. Στη μελέτη, παχυσαρκία θεωρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30.

Από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσίαζαν συχνότερα και σοβαρότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε σχέση με αυτές που είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Συγκεκριμένα, είχαν περισσότερες εξάψεις, σοβαρότερα συμπτώματα από το αναπαραγωγικό σύστημα, περισσότερες διαταραχές της διάθεσης και μειωμένη libido.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης ήταν επίσης χαμηλότερη στις παχύσαρκες γυναίκες.

«Η έρευνά μας εξερεύνησε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε ένα πληθυσμό που δεν περιλαμβάνεται συχνά στις μελέτες με γυναίκες εθελοντές. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα βοηθήσουν τους γιατρούς να ξεχωρίζουν τις ασθενείς που χρειάζονται επιπλέον θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης», τόνισαν οι συγγραφείς.

«Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τα σοβαρότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης καθώς έτσι θα μπορούν να χορηγήσουν τις κατάλληλες αγωγές πρόληψης. Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα περίπου το 40% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι παχύσαρκες, καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης μας», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα