Μπορεί η Παχυσαρκία να Επηρεάσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα;

Καθώς ένας οργανισμός μεγαλώνει σε ηλικία, αρκετά από τα κύτταρά του παρουσιάζουν επίσης γήρανση. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πρακτικά μία κυτταρική κατάσταση κατά την οποία το κύτταρο σταματά να πολλαπλασιάζεται αλλά δεν καταστρέφεται. Τα γερασμένα αυτά κύτταρα εκκρίνουν τοξικούς προ-φλεγμονώδεις παράγοντες οι οποίοι ενοχοποιούνται για την εμφάνιση αρκετών νόσων.

Μία επιστημονική ομάδα από το Boston University School of Medicine (BUSM) έδειξε ότι η παχυσαρκία σε πειραματικά μοντέλα μπορεί να προκαλέσει γήρανση στα μακροφάγα, ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το γεγονός ότι τα μακροφάγα μπορεί να παρουσιάσουν επίσης γήρανση, προκάλεσε έκπληξη. Όπως διαπίστωσαν, αρκετά από τα μακροφάγα στο λιπώδη ιστό ήταν γερασμένα, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην εμφάνιση ίνωσης σε αυτούς τους ιστούς. Από την παρατήρηση αυτή πρακτικά επιβεβαιώνεται ότι η παχυσαρκία μπορεί να επιταχύνει την κυτταρική ή βιολογική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος στο λιπώδη ιστό.

«Στα υγιή άτομα τα μακροφάγα βοηθούν στον καθαρισμό των ιστών από τα νεκρά λιποκύτταρα. Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι η γήρανση των μακροφάγων περιορίζουν την ικανότητά τους να επιτελούν την παραπάνω λειτουργία», αναφέρει ο Nabil Rabhi, PhD, συγγραφέας της έρευνας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα γερασμένα μακροφάγα εκκρίνουν διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ένα μόριο που λέγεται οστεοποντίνη, το οποίο σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους ευθύνεται για την εμφάνιση ίνωσης στο λιπώδη ιστό. «Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε ότι η γήρανση των μακροφάγων επέρχεται ταχύτερα στα παχύσαρκα πειραματόζωα. Η ταχύτερη αυτή γήρανση αποτελεί ίσως παράγοντα που ενοχοποιείται για την ίνωση του λιπώδους ιστού που παρατηρείται στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2», εξήγησε ο Rabhi.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, αν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς ρύθμισης για την απόκριση του λιπώδους ιστού στην παχυσαρκία, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη θεραπειών. «Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι η στόχευση των γερασμένων μακροφάγων ή η αναστολή της οστεοποντίνης αποτελεί ίσως μία καλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τις επιπλοκές που προκαλεί στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2», πρόσθεσε ο Rabhi.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Life Science Alliance.

Φωτογραφία: Martin Lopez / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα