Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Σύμφωνα με τη γνωστή παροιμία, «είμαστε ό,τι τρώμε». Ωστόσο, με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είμαστε περισσότερο ό,τι πίνουμε. Πόσο από αυτό λοιπόν πρέπει να είναι νερό;

Περίπου το 60% του ανθρωπίνου οργανισμού αποτελείται από νερό. Αυτό περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων, του δέρματος και περίπου το 30% των οστών. Εκτός όμως από το ρόλο του ως συστατικό του σώματος, το νερό βοηθά επίσης στη θερμορύθμιση, τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό, την απομάκρυνση αποβλήτων από αυτόν και το σχηματισμό σιέλου. Λιπαίνει επίσης τις αρθρώσεις και απορροφά τους κραδασμούς στα ζωτικά όργανα και τα έμβρυα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε ημερησίως.

Μπορεί να έχετε ακούσει στο παρελθόν ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό  (1.9 λίτρα) την ημέρα. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι σωστό. Μία μελέτη της βιβλιογραφία που έγινε το 2002 δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό. Μάλιστα, αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όση χρειάζεται ο μέσος ενήλικας.

Το λάθος στον ισχυρισμό για τα 8 ποτήρια είναι ότι το νερό από το ποτήρι δεν είναι η μοναδική πηγή πρόσληψης νερού. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καταναλώσουμε νερό με 2 άλλους τρόπους.

Φαγητά και ποτά

Νερό προσλαμβάνουμε και με το φαγητό. Οτιδήποτε τρώμε περιέχει κάποια ποσότητα νερού. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Φρούτα όπως το καρπούζι και οι φράουλες, για παράδειγμα, περιέχουν περισσότερο από 90% του βάρους τους σε νερό. Διαφορετικές δίαιτες περιέχουν διάφορες ποσότητες νερού, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει το 20% της πρόσληψης νερού από το φαγητό.

Η άλλη πηγή νερού που ο κανόνας των 8 ποτηριών αγνοεί, είναι τα άλλα ποτά. Τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο καφές, το τσάι, το γάλα, οι χυμοί και η σόδα περιέχουν κυρίως νερό και όλα συμβάλουν στην απαιτούμενη καθημερινή ενυδάτωση. Αντιθέτως με έναν άλλο γνωστό μύθο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές δεν προκαλεί αφυδάτωση και αποτελεί καλή μορφή ενυδάτωσης.

Επομένως, συνυπολογίζοντας το νερό, το φαγητό και τα άλλα ποτά που καταναλώνουμε στη διάρκεια της ημέρας, πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Το National Academies of Sciences συνιστά ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν συνολικά 2.7 λίτρα νερό από όλα τα φαγητά και τα ποτά ημερησίως, ενώ για τους άντρες η αντίστοιχη ποσότητα είναι 3.7 λίτρα. Ωστόσο, αυτή είναι μία γενική οδηγία που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας χρειάζεται διαφορετική ποσότητα νερού ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τη φυσική άσκηση, τη γενικότερη υγεία και το κλίμα στο οποίο ζει. Αν χάνετε πολύ νερό με τον ιδρώτα, θα χρειαστείτε μεγαλύτερες ποσότητες νερού για να το αναπληρώσετε. Επομένως, ένας άνθρωπος που κάνει έντονη σωματική άσκηση σε ένα θερμό, τροπικό κλίμα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο νερό από ένα άτομο ίδιου ύψους και βάρους που κάθεται σε ένα γραφείο με air-condition.

Η μεγάλη πλειοψηφία των υγιών ανθρώπων προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα νερού απλά πίνοντας νερό όταν διψά. Ο οργανισμός δημιουργεί το αίσθημα δίψας όταν τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι χαμηλά και το καλύτερο φάρμακο γι’ αυτό είναι το νερό. Τα ούρα μπορούν επίσης να σας δείξουν αν πρέπει να πιείτε νερό. Τα σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί ούρα αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης, ενώ τα ούρα ενός ανθρώπου που πίνει αρκετό νερό έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή είναι άχρωμα.

Συμπέρασμα: Πίνετε νερό όταν διψάτε και μεγαλύτερες ποσότητες όταν ιδρώνετε. Ο οργανισμός σας θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Βιβλιογραφία: Live Science

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα