Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μία νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων με την εμφάνιση καρκίνου. Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν το κοτόπουλο και το ψάρι σε μορφή πανέ, τους κεφτέδες, τα ψωμάκια, τις σοκολάτες, τα γλυκά, τα κέικ, τα κατεψυγμένα γεύματα, τις σόδες, τα αναψυκτικά και άλλα.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λάδι και λίπη γνωρίζαμε ότι ήταν επιβλαβή, ωστόσο καμία έρευνα δεν είχε δείξει την έκταση των βλαβών που προκαλούν.

Η παρούσα έρευνα, η οποία περιελάμβανε 104.980 άτομα παρατήρησε ότι η μέτρια και αυξημένη κατανάλωση των τροφίμων αυτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης εξέτασε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες καταγράφηκαν για 5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Καταγράφηκαν όλα τα τρόφιμα που έτρωγαν οι εθελοντές μέσα στο 24ωρο και αυτά ταξινομήθηκαν ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την παρουσία καρκίνου του μαστού, του προστάτου και του παχέος εντέρου αλλά και τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τις διάφορες διατροφές.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι η αύξηση στην κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10%, είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της αντίστοιχης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου κατά 12%. Συνολικά, το 18% της διατροφής των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αποτελείτο από υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Κατά μέσο όρο παρουσιάστηκαν 79 περιστατικά καρκίνου ανά 10.000 άτομα ετησίως. Η αύξηση στην κατανάλωση των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10% είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση 9 ακόμα καρκίνων ανά 10.000 άτομα ετησίως.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου στις επόμενες δεκαετίες. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και εμφάνισης καρκίνου. Οι επόμενες μελέτες πρέπει να διερευνήσουν επίσης τους λόγους πίσω από αυτή τη συσχέτιση. Μία θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως καπνίζουν, δεν ασκούνται αρκετά και καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η κακή διατροφή έχουν και παλαιότερα συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Η παρούσα έρευνα προσθέτει επιπλέον δεδομένα που επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό. Το συμπέρασμα είναι το εξής: Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και εισάγετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Βιβλιογραφία: TheBMJ

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα