Ξεκίνησε η Εποχή του RSV: Γιατί Φέτος θα είναι Διαφορετική από τα Προηγούμενα Χρόνια

Η αύξηση στα περιστατικά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού σε αρκετές χώρες του Δυτικού κόσμου σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής του RSV για φέτος το φθινόπωρο. Ο ιός αυτός μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους καθώς και τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, προκαλώντας δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Οι πρώτες νοσηλείες για τον ιό τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του RSV είναι η βρογχιολίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από στένωση των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα εξ’ αιτίας της εμφάνισης οιδήματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της βρογχιολίτιδας είναι ο συριγμός.

Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά μολύνονται για πρώτη φορά με τον ιό RSV πριν την ηλικία των 2 ετών. Συνολικά περίπου 80.000 παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται ετησίως εξ’ αιτίας του ιού αυτού, ενώ 100-300 καταλήγουν από τις επιπλοκές που προκαλεί ο τελευταίος.

Ωστόσο, φέτος οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στα νέα μέτρα πρόληψης που πλέον είναι διαθέσιμα.

Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που λέγεται νιρβεσιμάμπη, το οποίο σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 8 μηνών. Μάλιστα, σε παιδιά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον RSV, το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 19 μηνών. Στις κλινικές δοκιμές της νιρβεσιμάμπης, το φάρμακο είχε 80% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού RSV και κατάφερε να αποτρέψει τις νοσηλείες στο ίδιο ποσοστό. Η προστασία που προσφέρει η χορήγηση μίας δόσης του ενέσιμου φαρμάκου είχε διάρκεια περίπου 5 μήνες.

Η άλλη ευπαθής ομάδα για τον ιό RSV, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, θα έχουν επίσης νέα μέτρα πρόληψης για τον ιό φέτος το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν δύο νέα εμβόλια για τον RSV (Arexvy και Abrysvo) τα οποία χορηγούνται σε μία δόση. Τα εμβόλια αυτά έχουν 80% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών του RSV από το κατώτερο αναπνευστικό.

Πέρσι, η εποχή του RSV ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού και έφτασε στην κορύφωσή της το Νοέμβριο, δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι σε προηγούμενα χρόνια. Φέτος, ενδεχομένως θα έχει παρόμοια πορεία καθώς τα πρώτα περιστατικά και πάλι εμφανίστηκαν σχετικά νωρίς.

Φωτογραφία: RDNE Stock Project

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα