RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός): Πλήρης Οδηγός

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένα κοινό παθογόνο που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι συχνότερος στα παιδιά και τα βρέφη. Για αρκετούς ενήλικες και παιδιά, η λοίμωξη από τον ιό συνδέεται συνήθως με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, ωστόσο στα βρέφη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση.

Η ίδια η λοίμωξη συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές βλάβες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες.

Ο RSV είναι ένα από τα συχνότερα αίτια λοίμωξης του πνεύμονα ή των αεραγωγών στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Αποτελεί εποχικό ιό και οι περισσότερες λοιμώξεις αυτόν παρατηρούνται τους μήνες από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο.

Παράγοντες Κινδύνου για τη Σοβαρή Νόσηση

Ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον RSV. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Τα πρόωρα βρέφη
 • Οι ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Τα παιδιά με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις
 • Αυτοί που ζουν σε χώρους με πολλά άτομα
 • Τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο
 • Οι ενήλικες άνω των 65 ετών

Ποια είναι τα Συμπτώματα του RSV;

Τα συμπτώματα του RSV μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Τυπικά εμφανίζονται 4-6 ημέρες μετά τη μόλυνση με τον ιό. Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συνήθως ήπια συμπτώματα όπως για παράδειγμα ρινική συμφόρηση και πυρετό. Τα παιδιά κάτω των 12 μηνών εκδηλώνουν συνήθως τα σοβαρότερα συμπτώματα από τον ιό.

Συχνά συμπτώματα του RSV που εμφανίζονται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες είναι:

 • Πυρετός
 • Ρινική συμφόρηση
 • Βήχας

Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • Συριγμός
 • Δύσπνοια
 • Κυάνωση
 • Ευερεθιστότητα ή αίσθημα κακουχίας

Τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται συνήθως σε σοβαρότερες λοιμώξεις, όπως η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία. Αν το παιδί σας παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Διάγνωση του RSV

Συνήθως δεν χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση του RSV. Ωστόσο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εξετάσεις. Αυτή που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι το rapid test που εξετάζει την παρουσία αντιγόνων του RSV στις ρινικές εκκρίσεις του ασθενούς. Το ρινοφαρυγγικό δείγμα λαμβάνεται συνήθως από τον γιατρό και ακολούθως στέλνεται για ανάλυση. Συνήθως τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λιγότερο από 1 ώρα. Αν το rapid test είναι αρνητικό, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει καλλιέργεια του ιού. Τέλος, υπάρχει και μία πιο ευαίσθητη εξέταση που χρησιμοποιεί γενετική τεχνολογία, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό στο αίμα του ασθενούς.

Πώς Αντιμετωπίζεται ο RSV;

Ο RSV είναι ιός επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ο RSV προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Στην πλειοψηφία των ασθενών, τα συμπτώματα τελικά θα υποχωρήσουν χωρίς να χορηγηθεί κάποια θεραπεία. Στα βρέφη και τα παιδιά μικρής ηλικίας, η απομάκρυνση της βλέννης από τη ρίνα μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της ρινός.

Στα παιδιά κάτω του ενός έτους ο RSV μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα. Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα ή ακόμα και πνευμονία. Τα παιδιά που παρουσιάζουν τις παραπάνω επιπλοκές θα χρειαστούν τελικά νοσηλεία προκειμένου να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά και οξυγόνο.

Επιπλοκές του RSV

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας ή πνευμονίας, τα παιδιά που μολύνονται με τον RSV μπορεί να παρουσιάσουν και ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα (croup), μία νόσο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και οίδημα των φωνητικών χορδών. Η τελευταία χαρακτηρίζεται από ένα χαρακτηριστικό, έντονο βήχα που ομοιάζει γάβγισμα. Τα παιδιά που παρουσιάζουν βρογχιολίτιδα μετά τη λοίμωξη από τον RSV μπορεί να διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αν και οι μηχανισμοί της παραπάνω σύνδεσης δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί πλήρως. Στα περισσότερα παιδιά που νοσούν από τον ιό δεν εμφανίζεται καμία επιπλοκή και η λοίμωξη υποχωρεί πλήρως σε 1 ή 2 εβδομάδες.

Οδηγίες Πρόληψης

Σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, επομένως είναι σημαντικό να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Όπως και οι υπόλοιποι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, ο RSV μεταδίδεται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα ή σε διάφορες επιφάνειες.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό θα πρέπει:

 • Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας
 • Να καλύπτετε τη μύτη ή το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
 • Να αποφεύγετε την κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων και ποτηριών με άλλα άτομα

Επιπλέον, αν έχετε παιδιά είναι σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα, καθώς ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον RSV.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα νέο αντίσωμα που στοχεύει ειδικά τον ιό RSV. Το αντίσωμα αυτό λέγεται palivizumab και μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά σε ορισμένα παιδιά κάτω των 12 μηνών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Το αντίσωμα χορηγείται ενέσιμα μηνιαίως την εποχή που κυκλοφορεί ο RSV. Όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει οφέλη σε παιδιά που ήδη νοσούν από τον ιό.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα