Ξεκινά Νέα Κλινική Δοκιμή που θα Εξετάσει Καθολικό Εμβόλιο για τη Γρίπη

Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 για ένα νέο πειραματικό εμβόλιο της γρίπης που ιδανικά θα μπορεί να προστατεύσει από όλα τα στελέχη του ιού. Σε αυτή την κλινική δοκιμή, η οποία χρηματοδοτήσει από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) των ΗΠΑ θα εξεταστεί η ασφάλεια του εμβολίου, καθώς και η ικανότητά του να προκαλεί ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση.

Τα εμβόλια της γρίπης που κυκλοφορούν σήμερα προστατεύουν μόνο από συγκεκριμένα στελέχη του ιού της γρίπης. Συγκεκριμένα, το τετραδύναμο εμβόλιο που χορηγείται κάθε χρόνο προστατεύει από τα 2 πιο πρόσφατα στελέχη του ιού της γρίπης Α (H1N1 και Η3Ν2) και του ιού της γρίπης Β (Yamagata και Victoria). Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προστατεύσει από όλα τα στελέχη του ιού, πιθανώς ακόμα και από τις μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού.

«Ένα ιδανικό εμβόλιο για τη γρίπη πιθανώς δεν θα χρειάζεται να χορηγείται ετησίως και θα μπορεί να προστατεύσει από τον ιό για μεγαλύτερο διάστημα. Κάθε νέα κλινική δοκιμή που εξετάζει ένα τέτοιο εμβόλιο μάς φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», υποστήριξαν αντιπρόσωποι του NIAID σε μία πρόσφατη ανακοίνωσή τους.

Το εμβόλιο που θα εξεταστεί στη νέα κλινική δοκιμή λέγεται FluMos-v2 και έχει αναπτυχθεί από το κέντρο ερευνών για εμβόλια του NIAID. Πρακτικά το εμβόλιο αυτό έχει βασιστεί σε ένα προηγούμενο καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη, το FluMos-v1, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2021 και συνεχίζει να εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές μέχρι και σήμερα. Το FluMos-v2 στοχεύει την πρωτεΐνη αιμαγλουτίνη (ΗΑ) και οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσιακή απόκριση.

Η προηγούμενη έκδοση του εμβολίου (FluMos-v1) στόχευε την αιμαγλουτίνη από 4 στελέχη του ιού, ενώ η νεότερη έκδοση στοχεύει 6 στελέχη και συγκεκριμένα 4 ιούς της γρίπης Α και 2 ιούς της γρίπης Β.

Στη νέα κλινική δοκιμή θα λάβουν μέρος συνολικά 24 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-50 ετών, οι οποίοι θα λάβουν 2 ενδομυϊκές εγχύσεις του εμβολίου. Η δεύτερη δόση θα γίνει 16 εβδομάδες μετά την πρώτη. Στο πρώτο κομμάτι της κλινικής δοκιμής θα εξεταστεί μία δόση των 60mcg, ενώ αργότερα θα δοκιμαστούν και μεγαλύτερες δόσεις.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα