Ιός της Γρίπης Α: Πλήρης Οδηγός

Η γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ο ιός της γρίπης Α είναι ένα από τα 4 είδη των ιών της γρίπης. Η λοίμωξη με τον ιό αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα, μυλαγίες και πονόλαιμο.

Ο ιός της γρίπης Α είναι ιδιαίτερα μολυσματικός. Μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια των σωματικών υγρών που απελευθερώονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Ένας ασθενής μπορεί να μολυνθεί με τον ιό της γρίπης αν αγγίξει μία επιφάνεια που φέρει σωματίδια του ιού και στη συνέχεια φέρει τα χέρια του στο στόμα ή τη μύτη του.

Τι είναι ο Ιός της Γρίπης Α;

Τα 4 είδη του ιού της γρίπης είναι τα A, B, C και D. Τα είδη A και B είναι αυτά που κυκλοφορούν περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες. Το είδος C είναι ηπιότερο από τα είδη A και B και δεν μεταδίδεται εξίσου εύκολα. Ο ιός D επηρεάζει συνήθως τα βοοειδή και σπάνια μολύνει τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έχουν χωρίσει τα στελέχη του ιού Α σε δύο επιπλέον κατηγορίες ανάλογα με τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού. Οι πρωτεΐνες αυτές, η αιμαγλουτίνη (Η) και η νευροαμινιδάση (Ν), βοηθούν τον ιό να προσκολληθεί στα κύττταρα του οργανισμού προκαλώντας λοίμωξη.

Υπάρχουν συνολικά 18 διαφορετικοί Η υποτύποι του ιού της γρίπης Α από τον Η1 μέχρι τον Η18. Αντίστοιχα, υπάρχουν 11 διαφορετικοί Ν υποτύποι από τον Ν1 μέχρι τον Ν11. Κάθε υποτύπος έχει επίσης διαφορετικά στελέχη που αλλάζουν περαιτέρω τον ιό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συνήθως αιφνιδίως και περιλαμβάνουν:

Σε σοβαρότερα περιστατικά μπορεί να εμφανιστεί διάρροια ή έμετος. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά παρά στους ενηλίκους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό χωρίς να χρειάζεται βοήθεια, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς θα εμφανιστούν επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Παραδείγματα επιπλοκών της γρίπης είναι παθήσεις όπως:

Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει επίσης πρϋπάρχοντα προβλήματα υγείας όπως το άσθμα και η συμοφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Θεραπεία

Τα περισσότερα περιστατικά γρίπης είναι ήπια και η νόσος υποχωρεί σε λιγότερο από 2 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε στο σπίτι τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτή πίνετε αρκετά υγρά και ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διάφορα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Για παράδειγμα τα αποσυμφορητικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της καταρροής, ενώ τα αντιβηχικά προστατεύουν από τον πονόλαιμο. Τα φάρμακα αυτά δεν αντιμετωπίζουν, ωστόσο, τον ίδιο τον ιό ούτε μειώνουν τη διάρκεια νόσησης.

Οι ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μπορεί να χρειάζονται αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου. Παραδείγματα των φαρμάκων αυτών είναι η οσελταμιβίρη και η ζανζαμιβίρη. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια νόσησης κατά 1-2 ημέρες.

Ο γιατρός χορηγεί συνήθως αντιιικά φάρμακα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ή σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πυρετό πάνω από 38.5
  • Παραγωγικό βήχα με πράσινα ή κίτρινα πτύελα
  • Δύσπνοια κατά την ξεκούραση
  • Ίλιγγο ή λιποθυμίες
  • Ανεξέλεγκτο ρίγος ή τρόμο

Πρόληψη

Για την πρόληψη μετάδοσης ή μόλυνσης με τον ιό της γρίπης, πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αρκετά εμβόλια είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της γρίπης. Τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παρασκευάσει αντισώματα τα οποία αντιμετωπίζουν τον ιό πριν προλάβει να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει συμπτώματα.

Τα εμβόλια είναι ειδικά για συγκεκριμένα στελέχη του ιού. Το διαθέσιμο εμβόλιο κάθε έτους έχει σχεδιαστεί κατάλληλα ανάλογα με τα στελέχη που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την εκάστοτε εποχή της γρίπης.

Τα περισσότερα εμβόλια είναι τετραδύναμα. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν τον ασθενή από 2 υποτύπους του ιού της γρίπης Α και δύο υποτύπους του ιού της γρίπης Β.

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να χορηγείται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών, εκτός αν έχουν αντενδείξεις για τη χορήγησή του. Οι ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Οι ενήλικες άνω των 65
  • Οι έγκυες γυναίκες
  • Τα παιδιά μικρής ηλικίας
  • Οι ασθενείς με άσθμα
  • Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο
  • Οι ασθενείς με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Οι διαβητικοί
  • Οι ασθενείς με HIV
  • Οι καρκινοπαθείς
  • Τα παιδιά που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις

Τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, πρέπει επίσης να κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, καθώς και οποιοσδήποτε εργάζεται στον τομέα της υγείας.

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα