Νέο Φάρμακο για τη Γρίπη Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ

Την Τετάρτη 24/10 το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για τη γρίπη. Το φάρμακο αυτό έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτή είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται ένα φάρμακο με νέο μηχανισμό δράσης τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Το φάρμακο λέγεται Xofluza και παρασκευάζεται από την Genetech, μία θυγατρική της Roche.

Η έγκριση έγινε πάνω στην ώρα για την εποχή της γρίπης η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

Το φάρμακο έχει ταχεία δράση και χορηγείται σε μία δόση. Η δόση αυτή μπορεί να είναι ένα ή δύο χάπια, ανάλογα με το σωματικό βάρος του ασθενούς. Το φάρμακο έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν χορηγείται αμέσως μόλις εμφανιστούν συμπτώματα.

«Με χιλιάδες άτομα να νοσούν από τον ιό της γρίπης κάθε χρόνο και αρκετούς από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία, είναι σημαντικό να υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες», είπε ο Σκοτ Γκότλιεμπ, ένα μέλος της επιτροπής του FDA. «Το νέο αυτό φάρμακο προσφέρει μία σημαντική, επιπρόσθετη θεραπευτική επιλογή».

Η Genetech είπε ότι η τιμή του φαρμάκου θα είναι ανάλογη με την τιμή των υπολοίπων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη γρίπη, όπως το Tamiflu, το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα. Την πρώτη χρονιά που θα κυκλοφορήσει το φάρμακο στις ΗΠΑ (δηλαδή φέτος), η τιμή του θα είναι ακόμα πιο χαμηλή, είπε ένας αντιπρόσωπος της εταιρείας.

Το Tamiflu, το οποίο μία έρευνα έδειξε ότι έχει ίδια αποτελεσματικότητα με το Xofluza, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι ερευνητές πιστεύουν, ωστόσο, ότι το Xofluza θα έχει μεγαλύτερη απήχηση γιατί χρειάζεται μία μόνο δόση σε αντίθεση με το Tamiflu το οποίο πρέπει να λαμβάνεται δις ημερησίως για 5 ημέρες.

Η διαδικασία έγκρισης από το FDA ήταν ταχεία. Ο έλεγχος του φαρμάκου ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και τελικά εκρίθηκε την Τετάρτη 24/10 για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης για λιγότερο από 48 ώρες.

Το Xofluza αποτελεί το πρώτο φάρμακο μίας νέας κατηγορίας φαρμάκων που λέγονται αναστολείς ενδονουκλεάσης. Τα φάρμακα αυτά δρουν παρεμβαίνοντας στον πολλαπλασιασμό των ιών, τη διαδικασία δηλαδή μέσω της οποίας οι ιοί καταλαμβάνουν τους μηχανισμούς των κυττάρων για να παράξουν νέους ιούς και να συνεχίσουν να μολύνουν άλλα κύτταρα.

Το φάρμακο έχει ταχεία δράση, αλλά πρέπει να χορηγηθεί γρήγορα για να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Οι έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν ως απόδειξη για να εγκριθεί το φάρμακο διαπίστωσαν ότι, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, παρουσίασαν βελτίωση 33 ώρες ταχύτερα, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία. Αυτοί που έλαβαν το φάρμακο αργότερα, ανακουφίστηκαν από τα συμπτώματα μόλις 13 ώρες ταχύτερα από τους ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία.

Το παραπάνω γεγονός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως αποτελέσει εμπόδιο στην αποτελεσματική χορήγηση του φαρμάκου, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να επισκεφθούν ένα γιατρό και να εκτελέσουν τη συνταγή μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Το FDA σημείωσε ότι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς που λαμβάνουν το Xofluza είναι η διάρροια και η βρογχίτιδα.

Βιβλιογραφία: Scientific American

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα