Αντιιικά Φάρμακα: Ποια είναι η Φαρμακευτική Αγωγή για τη Γρίπη;

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για τη γρίπη;

Ναι. Υπάρχουν φάρμακα γνωστά ως αντιιικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ιού της γρίπης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Τι είναι τα αντιιικά φάρμακα;

Τα αντιιικά φάρμακα αντιμετωπίζουν τα σωματιίδια του ιού της γρίπης που βρίσκονται στον οργανισμό. Χορηγούνται σε διάφορες μορφές (χάπια, σιρόπι, εισπνεόμενα ή ενέσιμα) και δεν πωλούνται χωρίς συνταγή από γιατρό. Διαφέρουν επίσης από τα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων.

Τι πρέπει να κάνω αν πάσχω από τον ιό της γρίπης;

Αν νοσείτε από τον ιό της γρίπης, τα αντιιικά φάρμακα αποτελούν μία από τις θεραπευτικές επιλογές. Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης, ρωτήστε τον γιατρό σας αν κινδυνεύετε από τις επιπλοκές της γρίπης και κατά συνέπεια πρέπει να πάρετε αντιιικά φάρμακα. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρίγη και αίσθημα κόπωσης. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αποφασίσει αν χρειάζετε αντιιικά φάρμακα.

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Ναι. Τα φάρμακα δεν αποτελούν εναλλακτική του εμβολίου της γρίπης. Αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαφέρει στον κάθε ασθενή, αποτελεί την πρώτη και καλύτερη επιλογή στην πρόληψη της εποχικής γρίπης. Τα αντιιικά φάρμακα είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής.

Τι προσφέρουν τα αντιιικά φάρμακα;

Αν η θεραπεία με τα αντιιικά ξεκινήσει μέσα στις 2 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων αλλά και η διάρκειά τους κατά περίπου 1 ημέρα. Μειώνεται επίσης σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η ωτίτιδα στα παιδιά και η πνευμονία στους ενήλικες. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προστατεύσει από βαριά νόσηση και νοσηλεία. Για τους νοσηλευομένους ασθενείς με γρίπη, η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιιικών φαρμάκων;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων είναι η ναυτία και ο έμετος. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί επίσης, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει ποιες είναι αυτές αλλά και πώς θα τις διαχειριστείτε.

Πότε πρέπει να χορηγούνται τα αντιιικά φάρμακα;

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιδανικός χρόνος χορήγησης των αντιβιοτικών είναι οι 2 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μπορούν να χορηγηθούν και αργότερα, ιδιαίτερα σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη.

Ποια είναι τα συχνότερα αντιιικά φάρμακα;

Τα φάρμακα που χορηγούνται συχνότερα είναι η οσελταμιβίρη και η ζαναμιβίρη. Η οσελταμιβίρη διατίθεται ως χάπι ή σιρόπι και έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών. Η ζαναμιβίρη χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της γρίπης σε άτομα ηλικίας άνω των 7 ετών.

Πόσο καιρό πρεπει να χορηγηθούν τα αντιιικά φάρμακα;

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως δις ημερησίως για 5 ημέρες, ωστόσο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς για τη γρίπη ίσως χρειαστούν χορήγηση για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους;

Ναι. Η από του στόματος οσελταμιβίρη έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια στις εγκύους. Δεν συνοδεύεται από κινδύνους για την έγκυο ή το έμβρυο.

Σε ποιους πρέπει να χορηγηθούν αντιιικά φάρμακα;

Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται άμεσα σε ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω της γρίπης, ασθενείς με σοβαρή γρίπη που δεν χρειάζονται νοσηλεία και ασθενείς που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της γρίπης. Αν και φάρμακα θα χορηγηθούν και σε ασθενείς με ήπια νόσηση, η μεγάλη πλειοψηφία δεν χρειάζεται τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων.

Βιβλιογραφία: CDC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα