Η Λοίμωξη από RSV στη Βρεφική Ηλικία Αυξάνει τον Κίνδυνο Άσθματος Αργότερα

Τα παιδιά που νοσούν από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) τον 1ο χρόνο ζωής έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα αργότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.

Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησε η ομάδα της έρευνας, τα παιδιά που δεν νόσησαν από RSV τους πρώτους 12 μήνες ζωής είχαν περίπου 25% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άσθμα στα επόμενα 5 χρόνια συγκριτικά με τα παιδιά που μολύνθηκαν με τον παραπάνω ιό.

«Στη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη μας δείξαμε ότι τα παιδιά που δεν νόσησαν από RSV μέχρι την ηλικία του ενός έτους είχαν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα αργότερα. Η έρευνα INSPIRE είχε σχεδιαστεί ειδικά για να εξετάσει αν η λοίμωξη με τον RSV επηρεάζει τον κίνδυνο άσθματος αργότερα στην παιδική ηλικία», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας, η πρόληψη του RSV στις ηλικίες κάτω του ενός έτους θα μπορούσε να αποτρέψει μέχρι και το 15% του συνόλου των περιστατικών άσθματος.

Ο ιός RSV κυκλοφορεί συνήθως από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα περιστατικά του RSV μειώθηκαν χάρη στα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την πρόληψη της COVID-19, τα οποία περιόρισαν και την κυκλοφορία άλλων παθογόνων.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε συνολικά 1.946 βρέφη (48% κορίτσια) από 11 παιδιατρικές κλινικές στην περιοχή του Tennessee των ΗΠΑ. Όλα τα παιδιά είχαν γεννηθεί από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ή το ίδιο διάστημα του έτους 2013.

Η διάγνωση του RSV τέθηκε μέσω εξετάσεων που έκαναν τακτικά τα βρέφη. Από τα 1.741 βρέφη για τα οποία υπήρχαν δεδομένα σχετικά με το ιστορικό λοίμωξης με τον RSV, το 54% μολύνθηκε τελικά στον 1ο χρόνο ζωής. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι τα περισσότερα βρέφη που μολύνθηκαν με τον ιό είχαν γεννηθεί με καισαρική.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και φαίνεται να υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη λοίμωξη από RSV και τον κίνδυνο άσθματος, η μελέτη μας ως έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει την παραπάνω σύνδεση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει σίγουρα να εξετάσουν περισσότερο την παραπάνω σύνδεση και να προσφέρουν προσεγγίσεις για τον περιορισμό των περιστατικών», τόνισαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι προκειμένου να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος θα πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν αν η πρόληψη του RSV μπορεί πράγματι να περιορίσει τις διαγνώσεις άσθματος.

Φωτογραφία: Sarah Chai

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα