Ευλογιά των Πιθήκων: Δεν Μεταδίδεται στον Αέρα Σύμφωνα με το CDC

Σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του CDC των ΗΠΑ.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τα δερματικά εξανθήματα ενός ασθενούς, της επαφής με αντικείμενα που έχουν αγγίξει τα παραπάνω εξανθήματα ή μέσω σταγονιδίων που μεταφέρονται κατά τη στενή πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Προς το παρόν δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά ή από ασυμπτωματικούς φορείς, όπως εξήγησε η επικεφαλής του CDC, Rochelle Walensky.

Υποστήριξε επίσης ότι με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ιός δεν παραμένει στον αέρα ούτε μπορεί να μεταδοθεί από την επαφή μικρής διάρκειας με ασθενείς, όπως για παράδειγμα περνώντας δίπλα από ένα φορέα του ιού στο σούπερ μάρκετ.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα παραπάνω αποτελέσματα υποστήριξαν ότι το CDC είχε βγάλει μία παρόμοια ανακοίνωση στην αρχή της πανδημίας της COVID-19.

«Όλα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν άμεση επαφή είτε με τους ασθενείς είτε με τα σεντόνια στο κρεβάτι τους», εξήγησε η Walensky.

Οι επιστήμονες του CDC δεν απέρριψαν το ενδεχόμενο να μπορεί να μεταδοθεί ο ιός μέσω σταγονιδίων, όπως συμβαίνει και με την COVID-19, ωστόσο τόνισαν ότι αυτό μπορεί να γίνει ίσως μόνο με πολύ μεγάλα σταγονίδια, όπως αυτά που παράγονται κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, όχι όμως με την αναπνοή. Η Walensky τόνισε ότι, στους περισσότερους ιούς που μεταδίδονται με αερολύματα, παρατηρούνται μικρά σωματίδια που παραμένουν στον αέρα για μεγάλη διάρκεια. Προς το παρόν δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο με την ευλογιά των πιθήκων.

Αναφερόμενοι στα περιστατικά των ΗΠΑ, οι επιστήμονες του CDC υποστήριξαν ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα εκτεταμένη μετάδοση του ιού στην κοινωνία, όπως συνέβη στο Μόντρεαλ του Καναδά. Περισσότερο από το 75% των συνολικών περιστατικών είχαν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό.

Ένα γεγονός στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες του CDC είναι ότι στα περισσότερα περιστατικά δεν παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, όπως συμβαίνει συνήθως στα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική. Ορισμένοι ασθενείς είχαν μάλιστα εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ως πρώτο σύμπτωμα, ενώ άλλοι δεν είχαν καθόλου συμπτώματα εκτός των εξανθημάτων.

Η Walensky τόνισε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξερευνούν κάθε ασθενή με το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ η διάγνωση αυτή δεν θα πρέπει να αποκλείεται από τη διαφορική διάγνωση σε ασθενείς με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια και ο έρπης, καθώς σήμερα έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ταυτόχρονης λοίμωξης με τις παραπάνω νόσους.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή απόθεμα με 72.000 δόσεις του εμβολίου Jynneos το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων ή τις στενές επαφές τους, ενώ έχουν παραγγείλει ακόμα 300.000 δόσεις τις οποίες θα λάβει τις επόμενες εβδομάδες.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα