Γονόρροια: Διάγνωση και Θεραπεία

Η γονόρροια είναι ένα αρκετά κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αποτελεί λοίμωξη από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Το βακτήριο αυτό προσβάλλει συνήθως θερμές, υγρές περιοχές του οργανισμού, όπως:

  • Η ουρήθρα
  • Οι οφθαλμοί
  • Ο λαιμός
  • Ο κόλπος
  • Ο πρωκτός
  • Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας (σάλπιγγες, τράχηλος, μήτρα)

Η γονόρροια μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο είναι η διατήρηση μίας μονογαμικής σχέσης και η σωστή χρήση του προφυλακτικού. Συμπεριφορικές διαταραχές που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, όπως ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη από γονόρροια.

Ποια Συμπτώματα Προκαλεί η Γονόρροια

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε 2-14 ημέρες μετά την μόλυνση με το βακτήριο. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με γονόρροια δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας ασθενής με γονόρροια που δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ένας μη συμπτωματικός φορέας δηλαδή, μπορεί επίσης να μεταδόσει τη νόσο. Μάλιστα, η πιθανότητα να μολύνει άτομα με το βακτήριο είναι μεγαλύτερη επί απουσίας συμπτωμάτων.

Συμπτώματα στους άνδρες

Στους άνδρες, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από αρκετές εβδομάδες ή και ποτέ. Τυπικά, η λοίμωξη προκαλεί συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα από τη μόλυνση. Το πρώτο σύμπτωμα στους άνδρες είναι ένα επώδυνο αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Κατά την πορεία της νόσου εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Συχνοουρία
  • Πυώδες έκκριμα από το πέος (λευκό, κίτρινο ή πράσινο)
  • Οίδημα ή ερυθρότητα στο πέος
  • Οίδημα ή άλγος στους όρχεις
  • Πονόλαιμος που επιμένει

Η λοίμωξη παραμένει στον οργανισμό μερικές εβδομάδες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γονόρροια μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό και να συνεχίσει να προκαλεί βλάβες, ιδιαίτερα στην ουρήθρα και τους όρχεις.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Αρκετές γυναίκες δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα γονόρροιας. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά είναι ήπια ή ομοιάζουν άλλες λοιμώξεις, καθιστώντας τη διάγνωση δύσκολη. Οι λοιμώξεις από γονόρροια συχνά ομοιάζουν μυκητιασική κολπίτιδα ή άλλες βακτηριακές λοιμώξεις. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έκκριμα από τον κόλπο (υδαρώδες, πυώδες ή πρασινόχροο)
  • Πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως
  • Πονόλαιμο
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή
  • Οξύ πόνο στην κάτω κοιλία
  • Πυρετό

Εξετάσεις για τη γονόρροια

Η λοίμωξη από γονόρροια μπορεί να διαγνωστεί με αρκετούς τρόπους. Συνήθως, ο γιατρός λαμβάνει δείγμα από την περιοχή που παρουσιάζονται τα συμπτώματα και το εξετάζει στο μικροσκόπιο. Αν ο γιατρός υποψιάζεται λοίμωξη των αρθρώσεων ή του αίματος, μπορεί να λάβει δείγμα αίματος ή αρθρικού υγρού από την πληγείσα άρθρωση. Στη συνέχεια το δείγμα χρωματίζεται και τοποθετείται κάτω από το μικροσκόπιο. Όταν τα κύτταρα αντιδρούν στη χρώση, συνήθως υπάρχει λοίμωξη από γονόρροια. Αν και η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη και εύκολη, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της γονόρροιας.

Μία άλλη μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος και την καλλιέργεια του με σκοπό να ανιχνευθούν τα βακτήρια της γονόρροιας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μερικές ημέρες. Το πρώτο αποτέλεσμα βγαίνει σε 24 ώρες, ωστόσο μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα χρειάζονται συνήθως 3 ημέρες.

Επιπλοκές της γονόρροιας

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της γονόρροιας. Η γονόρροια που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να επεκταθεί στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και να προσβάλλει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Η πάθηση αυτή λέγεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό χρόνιο πόνο και βλάβες στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. Η ίδια πάθηση μπορεί να προκληθεί και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στις γυναίκες, μπορεί να προκληθούν επίσης φραγμοί ή ουλές στις σάλπιγγες με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Ακόμα, όμως και όταν αυτή συμβαίνει, μπορεί να προκληθεί έκτοπη κύηση (το ζυγωτό εμφυτεύεται εκτός της μήτρας). Η γονόρροια μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο κατά τον τοκετό.

Στους άνδρες η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει ουλές στην ουρήθρα. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης ένα επώδυνο απόστημα στο εσωτερικό του πέους. Η γονόρροια έχει συνδεθεί επίσης με υπογονιμότητα στους άνδρες.

Αν η λοίμωξη φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί αρθρίτιδα, βλάβες στις βαλβίδες της καρδίας ή φλεγμονή στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο σωλήνα. Οι τελευταίες επιπλοκές είναι σπάνιες, ωστόσο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Θεραπεία της γονόρροιας

Στους ενήλικες με γονόρροια χορηγούνται αντιβιοτικά. Λόγω της αυξημένης ανθεκτικότητας που παρουσιάζει το συγκεκριμένο βακτήριο, ωστόσο, πρέπει να χορηγούνται συνήθως δύο αντιβιοτικά. Συνήθως δίδεται ενέσιμη κεφτριαξόνη σε συνδυασμό με από του στόματος αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η από του στόματος γεμιφροξασίνη ή η ενέσιμη γενταμυκίνη σε συνδυασμό με από του στόματος αζιθρομυκίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της γονόρροιας. Η αγωγή αυτή μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς αλλεργικούς στις κεφαλοσπορίνες, όπως η κεφτριαξόνη.

Αν κάποιος διαγνωστεί με γονόρροια, πρέπει να χορηγηθεί θεραπεία τόσο στον ίδιο όσο και στο/στη σύντροφό του, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Πρόληψη της γονόρροιας

Τα παρακάτω μέτρα θα μειώσουν την πιθανότητα να μολυνθείτε με γονόρροια:

  • Χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Ζητήστε από το/τη σύντροφό σας να κάνει εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει ασυνήθιστα συμπτώματα (όπως καύσο κατά την ούρηση ή εξανθήματα στα γεννητικά όργανα).
  • Κάντε συχνά εξετάσεις για γονόρροια. Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών πρέπει να ελέγχονται για γονόρροια τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα