Εμβόλιο Μηνιγγίτιδας: Νέα Δεδομένα Δείχνουν ότι Προστατεύει από τη Γονόρροια

Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προστατεύσει και από τη γονόρροια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξέτασαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πλήρως για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδας Β είχαν 40% προστασία από τη γονόρροια, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κάνει το παραπάνω εμβόλιο.

Ακόμη, ο μερικός εμβολιασμός προσέφερε περίπου 26% προστασία για τη γονόρροια, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στο Lancet Infectious Diseases.

Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη της νόσου.

«Είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές στις οποίες θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου MenB-4C (μηνιγγίτιδας) για την πρόληψη της γονόρροιας. Οι δοκιμές αυτές θα μας βοηθήσουν ίσως να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ειδικά για τη γονόρροια», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σήμερα, η θεραπεία της γονόρροιας αποτελεί πλέον πρόκληση, καθώς το Neisseria gonorrhoeae έχει αναπτύξει πλέον ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, ενώ έχει περιοριστεί και η ευαισθησία του στις κεφαλοσπορίνες. Αν και σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τη γονόρροια, προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει επίσης κάποιου βαθμού ανοσία σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για διαγνώσεις γονόρροιας ή χλαμυδίων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες 16-23 ετών από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι το Δεκέμβριο του 2018. Ακολούθως διασταύρωσαν τα παραπάνω δεδομένα με το ιστορικό εμβολιασμού του κάθε ασθενούς για τη μηνιγγίτιδα Β. Στο τελευταίο κομμάτι της ανάλυσης, οι επιστήμονες εξέτασαν αν η διάγνωση της γονόρροιας είχε τεθεί πριν ή μετά τον εμβολιασμό για τη μηνιγγίτιδα.

Συνολικά, 109.737 εθελοντές ηλικίας 16-23 ετών διαγνώστηκαν με γονόρροια ή χλαμύδια, εκ των οποίων οι 7.962 είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β.

Από το σύνολο των παραπάνω διαγνώσεων, το 75% ήταν χλαμύδια, το 11% ήταν γονόρροια, ενώ το 15% ήταν ταυτόχρονη λοίμωξη και από τα δύο παραπάνω παθογόνα. Το 2% των λοιμώξεων ήταν σε άτομα που είχαν κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου της μηνιγγίτιδας, ενώ το 4% σε άτομα που είχαν κάνει μόνο 1 δόση.

Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας δεν είχε προστατευτική ισχύ σε όσους είχαν ταυτόχρονη λοίμωξη από χλαμύδια και γονόρροια.

Θετικά Δεδομένα και στην Αυστραλία

Μία άλλη μελέτη από την Αυστραλία διαπίστωσε επίσης ότι οι 2 δόσεις του εμβολίου MenB-4C μειώνουν τον κίνδυνο γονόρροιας κατά 32.7%.

Στο διάστημα των 2 ετών που εξέτασαν οι επιστήμονες, 53.356 έφηβοι έκαναν τουλάχιστον 1 δόση του παραπάνω εμβολίου, ενώ 46.083 έκαναν και τις δύο δόσεις.

Η επιστημονική ομάδα προσπάθησε να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της μηνιγγίτιδας στην πρόληψη της γονόρροιας χρησιμοποιώντας δεδομένα από 512 εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με γονόρροια και είχαν γεννηθεί από το Φεβρουάριο του 1998 μέχρι το Φεβρουάριο του 2005. Η ομάδα ελέγχου ήταν 3.140 εθελοντές ίδιας ηλικίας που διαγνώστηκαν με χλαμύδια.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τις παραπάνω μελέτες, ο Jason Ong, MBBS, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία υποστήριξε ότι ορισμένα από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στις παραπάνω δύο μελέτες ήταν ελλιπή, επομένως τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε νέες έρευνες. Οι τελευταίες θα πρέπει να εξετάσουν επίσης ποια είναι η διάρκεαι της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο, αποκαλύπτοντας παράλληλα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων προστατεύει από τη γονόρροια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα