Εμβόλιο HPV: Ακόμα και Μία Δόση Προστατεύει από τον Καρκίνο του Τραχήλου Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το 2020 σχεδόν 342.000 γυναίκες κατέληξαν από καρκίνο του τραχήλου, με το 90% των θανάτων αυτών να εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ιός HPV (και ιδιαίτερα οι ορότυποι 16 και 18) ενοχοποιούνται για το 50% περίπου των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου.

Σήμερα, υπάρχει ένα εμβόλιο για τον HPV που χορηγείται σε 2-3 δόσεις σε έφηβα κορίτσια και γυναίκες. Ωστόσο, η ανάγκη χορήγησης πολλαπλών δόσεων επιβραδύνει τον εμβολιασμό των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου το σύστημα υγείας δεν επιτρέπει τη χορήγηση δόσεων μαζικά στον πληθυσμό.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για τον ιό στον πληθυσμό μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του HPV σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό NEJM Evidence, δείχνει ότι μία δόση του εμβολίου για τον HPV μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου με το σχήμα 2-3 δόσεων που χρησιμοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να εξαλείψουμε εντελώς τον καρκίνο του τραχήλου σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού με τη χορήγηση μίας μόνο δόσης μέχρι το 2030 θα είναι δυνατό να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Μία Τυχαιοποιημένη Ελεγχόμενη Μελέτη

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.275 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 15-20 ετών.

Όλες οι εθελόντριες δεν είχαν ιστορικό HIV λοίμωξης, ήταν σεξουαλικά ενεργές, δεν είχαν περισσότερους από 5 συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν για τον HPV.

Οι επιστήμονες χώρισαν τις παραπάνω γυναίκες σε 3 ομάδες:

  • 760 γυναίκες έκαναν 2 δόσεις του εμβολίου για τον HPV που δημιουργεί ανοσία για 2 αντιγόνα
  • 758 γυναίκες έκαναν 1 δόση ενός εμβολίου για τον HPV που στοχεύει 9 αντιγόνα
  • 757 γυναίκες έκαναν ένα εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

Υψηλή η Αποτελεσματικότητα του Μονοδοσικού Εμβολίου

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, 18 μήνες μετά τη χορήγηση των παραπάνω εμβολίων, τόσο το μονοδοσικό όσο και εμβόλιο των 2 δόσεων είχαν 97.5% αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HPV 16 και τον HPV 18.

Με βάση τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης, επιστήμονες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας υποστήριξαν ότι στο μέλλον θα πρέπει ίσως να εξεταστεί η χορήγηση μίας μόνο δόσης του εμβολίου, εφόσον πλέον είναι σαφές ότι μπορεί να προστατεύσει από τον ιό εξίσου αποτελεσματικά με τις 2 δόσεις.

Όπως τόνισαν, η οδηγία αυτή θα επιτρέψει σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου.

«Η χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου για τον HPV έχει χαμηλότερο κόστος και μπορεί να εφαρμοστεί ευκολότερα σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με την προσέγγιση αυτή οι ασθενείς πρέπει να επισκεφθούν μόνο 1 φορά το γιατρό για τον εμβολιασμό τους, ενώ πλέον θα μπορούμε να διαθέσουμε τη χρηματοδότηση σε άλλα σημαντικότερα προβλήματα υγείας», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Thirdman / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα