Κονδυλώματα: Ένας θανάσιμος εχθρός

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Αποτελούν ένα μέιζον ιατρικό πρόβλημα με παγκόσμια και καθολική διάδοση.

Πόσο κοινές είναι οι λοιμώξεις από HPV;

Οι λοιμώξεις από HPV είναι τόσο κοινές ώστε σχεδόν όλοι οι άνδρες και γυναίκες θα προσβληθούν τουλάχιστον μία φορά από αυτές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στους περισσότερους ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από HPV;

Στους περισσότερους ασθενείς δεν παρουσιάζεται κάποια συμπτωματολογία. Στη συντριπτική πλειοψηφία η λοίμωξη υποχωρεί χωρίς φαρμακευτική θεραπεία μέσα σε περίπου 2 χρόνια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να προκαλέσει κάποια είδη καρκίνου ή άλλες νόσους.

Η λοίμωξη από HPV μπορεί να συνδέεται με:

  • Καρκίνο του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες
  • Καρκίνο του πέους στους άντρες
  • Καρκίνο του πρωκτού, του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.

Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;

Ο ιός του HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, με το κολπικό, το στοματικό ή/και το πρωκτικό σεξ. Ο φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και αν ο ίδιος δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ο ιός μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό ακόμα και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η έγκυος μπορεί να μεταδώσει τον HPV στο βρέφος κατά τον τοκετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποτροπιάζουσας θηλωμάτωσης του αναπνευστικού (RRP), μίας σπάνιας άλλα επικίνδυνης νόσου κατά την οποία κονδυλώματα σχηματίζονται στο εσωτερικό του λαιμού.

Ο HPV δεν μεταδίδεται από την επαφή με επιφάνειες της καθημερινότητας όπως από το καπάκι της τουαλέτας. Ωστόσο, ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από σεξουαλικά βοηθήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιο φορέα του ιού.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί για τον HPV;

Όλα τα κορίτσια και αγόρια μεταξύ 11 και 12 ετών πρέπει να λάβουν την προτεινόμενη σειρά εμβολιασμών για τον HPV. Τα έφηβα αγόρια και κορίτσια που δεν εμβολιάστηκαν, πρέπει να εμβολιστούν άμεσα. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει στην προεφηβική ηλικία πριν ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα.

Το εμβόλιο του HPV συνίσταται για τις γυναίκες ηλικίας μέχρι 26 ετών και τους άντρες μέχρι 21 καθώς και για τα άτομα που ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους νεαρούς άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες μέχρι 26 ετών
  • Νεαρούς ενήλικες με κάποια ανοσοκατασταλτική νόσο (όπως η λοίμωξη από HIV) μέχρι 26 ετών

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για το HPV;

Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να προσφέρει μέχρι και 100% προστασία από προκαρκινικές καταστάσεις του τραχήλου και κονδυλώματα.

Το εμβόλιο για τον HPV χορηγείται ανάλογα με την ηλικία και όχι με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ακόμα και αν κάποιος έχει κάνει ήδη σεξ, πρέπει να κάνει το εμβόλιο αν η ηλικία του είναι κατάλληλη. Αν και η μόλυνση από HPV συνήθως συμβαίνει στις πρώτες σεξουαλικές επαφές, το εμβόλιο προστατεύει από παραπάνω του ενός στελέχη του ιού.

Πώς ξέρουμε ότι το εμβόλιο για το HPV είναι ασφαλές;

Και τα 3 εμβόλια που κυκλοφορούν – το Cervarix®, το Gardasil® και το Gardasil® 9 – έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Το FDA εγκρίνει ένα εμβόλιο μόνο αν είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και πλεονεκτήματα από τη χορήγησή του υπερτερούν σε σχέση με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο εμβολιασμός για τον HPV είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ο HPV σχετίζεται με αρκετούς καρκίνους, η θεραπεία των οποίων περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα