Εμβόλιο Γρίπης: Μπορεί να Προστατεύσει από το Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Αυτοί που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ετησίως έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, μέχρι σήμερα τα δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της γρίπης και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σαφή, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει από τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς να μπορεί όμως να εξηγήσει σε ποιους παράγοντες αποδίδεται αυτή η προστατευτική δράση.

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και αποτελεί τη συχνότερη μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν μία βάση δεδομένων υγείας από την Ισπανία στην οποία αναζήτησαν εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου εντός των προηγούμενων 14 ετών. Κάθε εθελοντής αντιστοιχήθηκε με 5 άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου. Συνολικά εξετάστηκαν 14.322 εθελοντές με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και 14.322 εθελοντές χωρίς ιστορικό.

Στην ομάδα με ιστορικό, το 41.4% των εθελοντών είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40.5%. Οι εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης ήταν συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν χρόνια νοσήματα όπως υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη, παράγοντες που γενικά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μετά την προσαρμογή για τους παραπάνω παράγοντες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν το εμβόλιο.

Στην έρευνα εξετάστηκε επίσης αν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο για το εμβόλιο αυτό δεν παρατηρήθηκε σύνδεση.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας προσφέρουν έναν ακόμα λόγο για να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, ιδιαίτερα αν διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μία τόσο απλή παρέμβαση, όπως το εμβόλιο της γρίπης, μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι έρευνες παρατήρησης δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επομένως, η σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο της γρίπης και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα