Candida Auris: Συνεχίζεται η Εξάπλωση του Μύκητα Παγκοσμίως

Ένας παθογόνος μύκητας, γνωστός ως Candida auris, συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχέως στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Το πρώτο περιστατικό του συγκεκριμένου μύκητα ανιχνεύθηκε το 2009 και έκτοτε έχει προκαλέσει σποραδικές λοιμώξεις. Σύμφωνα με μία τελευταία ανάλυση, ωστόσο, φαίνεται ότι η κυκλοφορία του μύκητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα έτη 2019-2021 τα περιστατικά του μύκητα τριπλασιάστηκαν.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς ο Candida auris έχει ανθεκτικότητα σε αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται τυπικά στην αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή του.

Ο μύκητας, ο οποίος έχει ανιχνευθεί σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες, διαφέρει αρκετά από άλλα είδη μυκήτων καθώς μπορεί να πολλαπλασιαστεί στο ανθρώπινο δέρμα. Αντίθετα με άλλα είδη μυκήτων που συνήθως πολλαπλασιάζονται στο έντερο, ο Candida auris προτιμά το δέρμα, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωσή του.

Οι μύκητες συνήθως δεν μεταδίδονται από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι είναι δυνατό με το συγκεκριμένο μύκητα. Ως αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή έχουν παρατηρηθεί διάφορες επιδημίες του μύκητα κυρίως σε οίκους ευγηρίας και ΜΕΘ.

Ο Candida auris μπορεί να επιβιώσει αρκετές εβδομάδες σε διάφορες επιφάνειες, ενώ μπορεί να επιβιώσει από τα κοινά καθαριστικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται από το μύκητα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, αν ο μύκητας εισέλθει σε χειρουργικά τραύματα ή στο αίμα μπορεί να μολύνει διάφορα όργανα και να προκαλέσει δυνητικά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Συγκεκριμένα, σε αυτούς τους ασθενείς η θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο μύκητας είναι περίπου 30-60%. Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το ποσοστό θνητότητας από το μύκητα, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνει πάσχουν συνήθως και από άλλες σοβαρές νόσους.

Η διάγνωση της νόσου είναι επίσης δύσκολη καθώς αρκετά συμπτώματα που προκαλεί ο μύκητας εμφανίζονται και σε άλλες νόσους. Για παράδειγμα ο πυρετός, το ρίγος, οι κεφαλαλγίες και η ναυτία είναι εξαιρετικά κοινά συμπτώματα και συχνά μπορεί να αποδοθούν σε άλλα αίτια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση του μύκητα.

Ο Ρόλος της Πανδημίας

Η αύξηση των περιστατικών του Candida auris πιθανώς συνδέεται και με την πανδημία της COVID-19. Οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από COVID-19 μπορεί να χρειαστούν διασωλήνωση και νοσηλεία στη ΜΕΘ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης με το μύκητα.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα πως επηρεάστηκαν τα ποσοστά των λοιμώξεων του Candida auris από την πανδημία της COVID-19, ωστόσο το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντηθεί προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του μύκητα.

Όπως ισχύει για τις περισσότερες μυκητιασικές λοιμώξεις, η θεραπεία του μύκητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτή τη στιγμή έχουμε ελάχιστα αντιμυκητιασικά φάρμακα, επομένως όταν ένας μύκητας έχει ανθεκτικότητα στα φάρμακα αυτά, οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς που νόσησαν από Candida auris είχαν ανθεκτικότητα σε όλα τα διαθέσιμα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την εξάπλωση του μύκητα, καθώς αν εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιδημίες με υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Φωτογραφία: Erkan Utu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα